کد خبر : 100721       تاریخ : 1397/03/27 12:20:26
31هزار هکتار بیابان زدایی در استان بوشهر انجام شد

31هزار هکتار بیابان زدایی در استان بوشهر انجام شد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر گفت: در 40 سال گذشته 31هزار هکتار از عرصه های این استان با نهالکاری، بوته کاری و بذرکاری بیابان زدایی شده است.

به گزارش«پیغام»؛سهیل مهاجری به مناسبت روز جهانی بیابانزدایی در گفت وگو با ایرنا افزود: این عملیات بیابان زدایی شامل 18 هزار هکتار نهالکاری و 13 هزار هکتار بوته کاری، بذرکاری، مدیریت روان آب در تپه های شنی و اراضی بیابانی انجام شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به پوشش کم گیاهی عرصه های موجود در این استان انجام برخی اقدام های بیولوژیکی برای حفظ این عرصه ها ضروری است.
مهاجری، با بیان اینکه تخریب سرزمین در مناطق خشک، نیمه خشک و خشک نیمه مرطوب بر اثر عوامل انسانی و طبیعی باعث بیابان زایی می شود گفت: سوء مدیریت و مصرف بی رویه آب باعث خشک شدن رودخانه ها و تالاب ها و پایین رفتن سطح آبخوان ها و تولید گرد و غبار در این زمین ها می شود.
وی یادآورشد: همچنین تغییر کاربری اراضی جنگلی و مرتعی باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و تبدیل این زمین ها به زمین کشاورزی دیم کم بازده می شود و با رهاسازی آنها بر اثر وزش باد و توفان فرسایش خاک رخ می دهد.
مهاجری ادامه داد: ترویج و توسعه کشت گونه های اقتصادی چند منظوره شامل کنار(Conar) و لگجی از جمله برنامه های این اداره کل است.
وی در باره گیاه لگجی گفت: این گیاه از گونه های بومی و بیابانی با قابلیت توسعه و کشت در بیابان های استان و دارای ارزش حفاظتی و اقتصادی بالایی است که در زمان حاضر به صورت بوته کاری و بذرکاری در سطح 410 هکتار انجام شده است.
مهاجری اضافه کرد: گیاه لگجی به صورت چتری روی زمین گسترده و جلوی حرکت شن های روان را می گیرد میوه آن برای ترشی و گیاه خشک شده آن به عنوان علوفه دام مورد استفاده قرار می گیرد.
وی درباره گیاه کنار گفت: این گیاه از جمله گونه های اقتصادی و با نیاز آبی کم است که برگ و میوه آن دارای ارزش اقتصادی است و با تاج پوشش گسترده خود باعث حفاظت خاک می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر افزود: مجموع اعتبارات تخصیص یافته سال گذشته در بخش بیابان از محل اعتبارات ملی، استانی، نفت و گاز و صندوق توسعه ملی 38میلیارد ریال بود که 50 درصد از اعتبارات مصوب این اداره کل را شامل می شود.
مهاجری یادآور شد: با توجه به یکهزار هکتار نهالکاری گسترده ای که سال گذشته انجام شد مراقبت و آبیاری آنها تا زمان استقرار و رشد کافی نیازمند تخصیص اعتبار لازم است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر گفت: استفاده بیشتر از مشارکت مردم در تولید نهال و نهالکاری، تشویق و آموزش کشاورزان به اجرای باد شکن زنده با نهالکاری اطراف مزارع خود، تشویق و آموزش بهره برداران به تغییر الگوی کشت به محصولات با نیاز آبی کم و سازگار با مناطق خشک از جمله برنامه های آینده این اداره کل است.
وی بیان کرد: یکی از راههای احیای زمین های بیابانی، استفاده از مشارکت مردم است که با توانمندسازی و ایجاد درآمدهای پایدار می توان بهره برداری و فشار بر مراتع ضعیف را کم و از بیابان زایی جلوگیری کرد.
مهاجری اضافه کرد: در این ارتباط طرح ترسیب کربن در بخش شبانکاره دشتستان در سطح 61 هزار هکتار از سال 1392 اجرا شده که دستاوردهای آن مشارکت مردم در نهالکاری و احداث آب انبار برای مرتع داران و بندهای خاکی کوچک و هلالی آبگیر برای ذخیره روان آب ها و بارش ها در زمین است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر ادامه داد: همچنین در این طرح با تسهیل گری که منابع طبیعی انجام داده مردم یک تعاونی با 240 نفر عضو تشکیل داده اند و این تعاونی با استفاده از سرمایه های اعضا و سود اجرای طرح ها یک منبع مالی برای پرداخت وام و ایجاد و توسعه مشاغل خانگی و مشاغل سبز است.
وی گفت: تاکنون هفت میلیارد و 500 میلیون ریال از محل اعتبارات استانی و ملی به طرح ترسیب کربن در استان بوشهر اختصاص یافته است.
مهاجری یادآور شد: در این طرح تاکنون 400 هکتار نهالکاری، 130هکتار هلالی آبگیر، 400 بند خاکی اجرا و 410 فقره وام از محل سرمایه صندوق توسعه پرداخت شده است.
وی مساحت اراضی بیابانی استان بوشهر را 331هزار و 682هکتار عنوان کرد که تحت تاثیر 16کانون بحران فرسایش بادی با مساحت 454 هزار و641هکتار است.


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=100721

نظـــرات شمـــا