کد خبر : 101368       تاریخ : 1397/04/27 12:45:11
کالاهایمان در گمرک بلاتکلیف مانده است
نامه اعتراضی جمعی از بازرگان و حق العملکاران گمرک بوشهر به رئیس جمهور:

کالاهایمان در گمرک بلاتکلیف مانده است

پیغام:جمعی از بازرگان و حق العملکاران گمرک بوشهر در نامه ای به دکتر روحانی رئیس جمهوری درباره صدور بخشنامه جدید ممنوع الورودی برخی کالاها اعتراض کردند وخواستار بررسی مجدد دراین زمینه شدند.

پیغام:جمعی از بازرگان و حق العملکاران گمرک بوشهر در نامه ای به دکتر روحانی رئیس جمهوری درباره صدور بخشنامه جدید ممنوع الورودی برخی کالاها اعتراض کردند وخواستار بررسی مجدد دراین زمینه شدند.

در این نامه آورده شده؛ در پی بخشنامه جدید، بسیاری از کالاهای موجود در گمرکات قابل ترخیص نیستند و بلاتکلیف باقی مانده اند.

نویسندگان دراین نامه همچنین از رئیس جمهور خواسته اند جهت رفع مشکلات موجود در امر تجارت و ترخیص کالاهایی که ماه ها است در گمرکات موجود است و باعث ضرر و زیان مالی هنگفتی به صاحبان کالا شده است تدبیری بیندیشد.
متن کامل این نامه که نسخه ای از آن به "هفته نامه پیغام" ارسال شده است، به شرح زیر است:


بسمه تعالی

دفتر ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

جناب حجّت الاسلام دکتر حسن روحانی
  
با سلام و ادای احترام

یکی از مقوله های مهم اقتصاد اسلامی از دوران های قبل تاکنون امر تجارت است که در فقه و اصول اسلامی موکداً به پاکی و صداقت در آن امر شده. حضرت محمّد (ص) پیامبر پاک سرشت دین مبین اسلام خود بواسطه همین صداقت در امر تجارت که برای اولین بانوی مسلمان جهان حضرت خدیجه (س) انجام می داد به محمد امین شهرت یافت.
باکمال تأسف در حال حاضر امر تجارت به دلیل بی تدبیری در امور تجارت هر روز شاهد صدور بخشنامه ای جدید است که همان نیز بعضاً به فاصله چند روز کان لم یکن اعلام می گردد که خود باعث تأسف دیگری است.
این روزها ناگهان بخشنامه هایی خلق الساعه صادر می شود که منجر به سردرگمی و در موارد بسیاری باعث تعطیلی کار بازرگانان و حق العملکاران گردیده است که در زیر به چندین مشکل عدیده که بازرگانان و حق العملکاران با آن مواجه هستند اشاره می شود:
اساساً فرآیند تولید و حمل کالا روندی طولانی است و چنانچه قرار است ورود کالایی ممنوع و یا با محدودیت همراه شود لازم است از ماه ها قبل اطلاع رسانی و اعلام شود تا واردکنندگان تکلیف خود را بدانند، موارد بسیاری وجود دارد که سفارش تولید کالایی با پیش پرداخت داده شده و یا ماه ها قبل ثبت سفارش و مجوز ورود آن اخذ شده و بازرگانان باتوجه به مجوز اخذ شده اقدام به حمل کالا نموده اند اما ناگهان در میانه مسیر حمل کالا و یا حتی ورود آن به مبادی ورودی کشور ناگهان بخشنامه ای صادر و مانع از ترخیص کالا می شود (از جمله بخشنامه 369386/97/98 مورخ 3/4/1397 که این امر در نوع خود بی سابقه و در مغایرت کامل با ماده 11 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات می باشد.
از بدو تأسیس مناطق ویژه اقتصادی هرگز قبل از ورود کالا به این مناطق مجوزی جهت ثبت سفارش اخذ نمی گردیده است و کالا بعد از ورود به این مناطق جهت ورود به سرزمین اصلی نیاز به ثبت سفارش می داشته است در حالی که در بخشنامه های اخیر اعلام شده که از ماه ها قبل باید ثبت سفارش انجام شده باشه و جای بسیار تأسف دارد که حتی ثبت سفارش های انجام شده نیز با بخش نامه ای غیر معتبر و کان لم یکن تلقی می گردند.
علی رغم راه اندازی سامانه نیما، این سامانه در عمل با مشکل مواجه شده و بانک های عامل در اخذ مجوز ارزی از بانک مرکزی با تأخیر فراوان روبرو هستند و این مسئله به رویه ای طولانی مدت بدل شده است و موارد بسیاری وجود دارد که بازرگانان جهت تخصیص ارز به ثبت سفارش انجام شده بیش از 2 ماه در رویه بانکی معطل می مانند و هم زمان با اینکه در نوبت تخصیص ارز هستند ناگهان بخشنامه ای صادر و اقلام بیشماری ممنوع الورود اعلام می شوند و بانک ها باتوجه به این بخشنامه ثبت سفارش هایی را که دارای کالای گروه چهارم هستند از دستور کار خارج کرده بدون توجه به اینکه این ثبت سفارش ها از مدت ها قبل انجام شده و بسیاری از آنها در مسیر حمل بوده و یا وارد مبادی ورودی شده و برای آنها قبض انبار صادر گردیده است و بازه زمانی ذکر شده بخشنامه 98 به شماره نامه 369386/97 بسیاری از کالاهای عنوان شده در بالا بلاتکلیف باقی می مانند، به عبارت دیگر در اکثر موارد ثبت سفارش های انجام شده تا تاریخ 30/3/97 در شبکه بانکی کشور تعیین تکلیف نشده و همچنان در نوبت تخصیص ارز بوده و باتوجه به این بخشنامه عملاً امکان ترخیص ندارند.
در داخل یک کانتینر ممکن است گروه های کالایی مختلف وجود داشته باشند و از آنجایی که محل تأمین ارز برای گروه هایی کالایی مختلف یکسان نیست در عمل برای یک کانتینر باید چندین مجوز ثبت سفارش جداگانه اخذ شود و چندین اظهارنامه تنظیم شود که روند ترخیص کالا را بسیار طولانی و خسته کننده می کند و موجب هزینه های بسیاری برای صاحبان کالا و در نهایت مصرف کننده می شود.
بسیاری از کالاهای موجود در اماکن گمرکی شامل کالای گروه چهارم نیز بوده اند و به گمرک اظهار شده اند و جهت اخذ مجوز بانکی و کدرهگیری در مراحل کارشناسی و یا حتی صندوق و درب خروج قرار دارند ولی به دلیل ابلاغ بخشنامه 98 بانک ها از تخصیص ارز جلوگیری کرده واین کالاها در گمرکات قابل ترخیص نیستند و بلاتکلیف باقی مانده اند.
از دولت تدبیر و امید انتظار می رود جهت رفع مشکلات موجود در امر تجارت و ترخیص کالاهایی که ماه ها است در گمرکات موجود است و باعث ضرر و زیان مالی هنگفتی به صاحبان کالا شده است دستور فرمایند تا اقدام عاجل صورت پذیرد. در این راستا بخشنامه 82 به شماره نامه 322607/97 مورخ 22/3/97 بخشنامه ای کارگشا و مفید بود که متأسفانه به فاصله چند روز توسط بخشنامه 86 مورخ 27/3/97 کان لم یکن تلقی شد.


با احترام                                     
جمعی از بازرگان و حق العملکاران گمرک بوشهر     
       


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=101368

نظـــرات شمـــا