کد خبر : 109122       تاریخ : 1398/03/21 08:48:12
جایگاه صنایع دستی در صنعت ماهیگیری در استان بوشهر
به بهانه روز جهانی صنایع دستی؛

جایگاه صنایع دستی در صنعت ماهیگیری در استان بوشهر

پیغام:در صنعت ماهیگیری صنایع دستی و جنبی آن از قدیم ایام«ریسمان تابی،طناب بافی،گرگور بافی،گوزه گری، لنج سازی»، قایق سازی« گلافی»، توربافی و تعمیرات ادوات صید و در آخر تاکسودرمی جانوران آبزی از جایگاه ویژه ای در بین ساکنان نوار ساحلی بوده است.

حسین شادکامی - کارشناس صید و بهره برداری

صنایع دستی یکی از پیشرو ترین صنایع در جوامع سنتی و صنعتی است. تا جایی که به عنوان صنایع پشتیبانی و یا صنایع کوچک که بسط و توسعه صنایع تبدیلی و مادر را به وجود می آورد و نمادی از فرهنگ سازی آن جامعه را نشان می دهد.

در صنعت ماهیگیری صنایع دستی و جنبی آن از قدیم ایام«ریسمان تابی،طناب بافی،گرگور بافی،گوزه گری، لنج سازی»، قایق سازی« گلافی»، توربافی و تعمیرات ادوات صید و در آخر تاکسودرمی جانوران آبزی از جایگاه ویژه ای در بین ساکنان نوار ساحلی بوده است.

ولی امروزه با توجه به تغییر عملکردها «تکنولوزی و صنعت»وفشار فزاینده بر محیط زیست جانوری دریایی و همچنین انواع واقسام آلایندهای زیست محیطی، شکارحیوانات و استحصال بی رویه آبزیان، برای جلوگیری از بست وگسترش ابعاد این تخریب ها سیاست هایی را جهت برقراری توازن اکولوژیکی در برنامه ریزی های کلان ملی قرار می گیرد.

تا جایی که برداشت از ذخائر آبزیان دریایی که کمیاب و نادر و یا در حال انقراض و نابودی هستند توسط کنوانسیون های بین المللی و ایجاد قوانین حفاظت محیط زیست دریایی سر لوحه امور خود قرار داده اند.

لاکپشت ها،اسفنج ها و مرجان ها و ماهیان تزئینی و جنگل های حرایی» برای رفع این ابهام شرایطی جهت جایگزینی این صنایع می توان از(تکثیر؛پرورش انواع گونه های آبزیان؛ساخت اکواریم های طبیعی جلب اکوتوریسم زیر دریایی و بازی هاو مسابقات آبی) و استفاده از مواد دیگر( چوب و فلز و پلاستیک وسنگ) در ماکت سازی وشمایل شناسایی گونه های آبزیان را می توان فراهم نمود تا فشار وارده بر این عرصه کاهش پیدا کند.

لذا درنگرش بکارگیری اسفنج ها و سایر موجودات دریایی به خصوص سخت پوستان جهت تزئینات و دکوراسیون در ایجاد اشتغال زایی انجام کاری که تبعات آن بیش از درآمد ناچیز آن برای ساکنان منطقه دربر دارد.

به عنوان نمونه بسترهای اسفنجی دریایی که دستخوش ناملایمات زیست محیطی قرار گرفته و جبران آن نیاز به تاًمل سالیان سال جهت ترمیم و بازسازی و با هزینه بسیاربالای را دارند. هر چند در بعضی موارد غیر قابل جبران می باشد.لذا نمی تواند با اندیشه اشتغال آن هم استفاده از مرگ موجودات دریایی جهت ساخت لوازم غیر ضروری که با ارزش پایین تری عرضه می گردد و باعث فشار بر ذخایر شود.

  بعضی از گونه ها کمیاب و نادر (ماهیان تزئینی، مرجان ها ،اسفنج ها، حلزون ها، صدف ها، سخت پوستان ...) را مورد برداشت قرار گیرد تا بتوان روند اشتغال را فراهم نمود. خلیج فارس که در منطقه حساس و شکنده حاره ای با زیست گونه ای متنوع (بیش از 500گونه آبزی) دارا می باشد از حساسیت خاصی در ارتباط اکولوژیکی و زنجیره غذایی برخودارند و نابودی و انقراض یک گونه تاثیرات سویی برسایر زنجیره غذایی این اکوسیستم دارد و با عنایت به اینکه روز بروز ذخیره دریایی در حال کاهش بعضی از گونه ها مواجه هستیم.

استفاده از هر وسیله شکار و صید گونه ماهیان تزئینی، صید بی رویه و برداشت اسفنج ها و مرجان ها و سایر گونه های نادر که اثرات تخریبی بر بسترهای ذخیره به وجود می آورد،باید اجتناب نمود. لذا سوق دادن نگرش اشتغال ساکنان مناطق حاشیه ساحلی می توان از سایر پتانسیل موجود در منطقه هدایت نمود تا اشتغالی بطور دائم و ماندگار و نسل به نسل ادامه یابد،تا گامی جهت سرافرازی و سربلندی برای مردمان این منطقه برای نگهداری وصیانت از حیات طبیعی پایدار و مستمرآبزیان رقم بخورد.

 


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=109122

نظـــرات شمـــا