کد خبر : 114154       تاریخ : 1399/02/10 09:48:17
به مناسبت روز جهانی خلیج فارس

به مناسبت روز جهانی خلیج فارس

امروزه با توجه و نقش و اهمیت این خلیج در اکتشافات نفتی و گازی «بیش از 68 درصد جهانی » و با رشد روز افزون فعالیت های توسعه در پسکرانه های سواحل این خلیج که بین چندین کشور قرار گرفته و دخل و تصرفات این حوزه آبی باعث شده است و......

حسین شادکامی کارشناس - صید و بهره برداری  

اردیبهشت 1399 زیست بوم آبزیان در نیم قرن اخیر بیش از 50 درصد کاهش و به انقراض کشیده شده است. خلیج فارس دریایی نیمه بسته ای است که تنها راه تبادل ورودی آب آن از تنگه هرمز که مدخل بین دریای عمان و خلیج فارس واقع شده است.

گردش آب از کرانه های شمال شرقی به کندی در حال چرخش است این خلیج از نظر زیستی یک اکوسیستم پیچیده و متنوع از انواع گونه های زیستی «بیش از 900گونه» یکی از نادرترین خلیج بعد از مکزیک وهودسن خوانده می شوند.

ویژگی های بوم شناسی خلیج فارس به شرایط اقلیمی و طبیعی «عمق کم ،شوری آب،دما وارتباط محدود با آبهای آزاد» باعث شده که اکوسیتمی از ذخایر مهم وارزشمند ی بوجود بیاورد.در خلیج فارس به لحاظ دارا بودن انواع گوناگون ماهی ها و سایر جانوران دریایی به میزان فراوان در ردیف یکی از غنی ترین دریاهای جهان محسوب می گردد و نیز گروهی از جانوران که به صورت مهاجر به این منطقه برای تکامل مراحل چرخه زندگی خود وارد می شوند که در مجموع یک ثروت طبیعی و تجدیدپذیر محسوب می شوند.

لذا موجودات متنوعی که در خلیج از انواع «قارچ ها ،خزه ها،جلبک ها،صدف ها،مرجان ها،خیارهای دریایی،شقایق ها،مارها،لاک پشت ها ،دلفین ها،نرم تنان،وال ها و انواع ماهیان تجاری وتزئینی و سخت پوستان مثل میگوها ،خرچنگ ها» که بطور کلی تنوع زیست گونه ای در این حوزه آبی به واسطه بسترهای مناسب « بیش از130جزیره در خود بوجود آورده است و زیست گاه های ومناطق حفاظت شده جنگل های حرایی موجب حضور گونه های بسیار متعدد ازجوامع گیاهی و جانوری درخود دارد و بدین لحاظ تعدادی از گونه ها مورد حمایت وحفاظت جهانی قرار گرفته است.

امروزه با توجه و نقش و اهمیت این خلیج در اکتشافات نفتی و گازی «بیش از 68 درصد جهانی » و با رشد روز افزون فعالیت های توسعه در پسکرانه های سواحل این خلیج که بین چندین کشور قرار گرفته و دخل و تصرفات این حوزه آبی باعث شده است تا تغییر دررفتار به لحاظ تراکنشی با کاهش 50 درصدی در گونه هایی مثل «میگوها،حلوا سفید، راشگو ماهیان، میش ماهیان،پیکو،لچه ،صبور «شک ماهیان» ماهی مرکب خرچنگ ها و کوسه ماهیان و سایر ماهیان تزئینی مبدل گردد.

در نمودار آماری در چند دهه اخیر با شیب بسیار در حال کاهش و در بعضی از گونه ها به انقراض در حال نمایان است وبه همین منظور گسستن زنجیره اکوسیستمی موجب تغییر و تاثیر در ساختار این اکوسیستم حیاتی در خلیج فارس است که آینده ای بس نگران کننده در پیش رو خواهد داشت و به مراتب تاثیر سویی نیز بر زندگی ساحل نشینان این خلیج در بر خواهد داشت.

منابع:محیط زیست خلیج فارس دکتر حیدر لطفی

جغرافیای خلیج فارس دکتر سهراب عسکری


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=114154

نظـــرات شمـــا