کد خبر : 115887       تاریخ : 1399/05/02 11:45:12
مرغِ هزارداستان و صدای قمر
به بهانه ی دوم اَمرداد؛ سالگشتِ کوچ استاد مرتضی خان نی داوود

مرغِ هزارداستان و صدای قمر

حسام حق پرست

تا به حال به این نکته یا اتفاق از سرِ صبوری و اندیشه، توجه و دقت کرده اید؛ جایی که نغمه ای و زخمه ای و آوایی هست انگار نمی توان به همین سادگی ها از کنارش رد شد( در اینجا کاری به ژانر و سلیقه ها و بالا و پایین کردن های فنّی و غیر فنّی نداریم) همین که از چند ثانیه تا چند دقیقه و به تعبیری به حدِ تلنگری فقط به شنیدن کار تعلق می گیرد، کافی ست تا کل ماجرا و تأثیر موسیقی گوشزد شود! این که؛ این چه بزرگان بوده اند که جاودانه های موسیقی ایران و جهان را خلق نمودند و تا زمانه باقی ست این آثار شنیده و اجرا می شوند همواره در طول تاریخ می بایست خواند و شناخت.

از جمله ی این آثار گران سنگ ساخت و سرایش ِ تصنیف ِ تمام جامعه ی ایرانی و بهتر است بگوییم خانواده های ایرانی و کشورهای همسایه و حالا البته به دورتر کشانده شده!(ژاپن) است که همان جاودانه ی معروف ِ "مرغ سحر" مرتضی نی داوود است که خود سالیانی ست دور و پُر تاریخ که ردّ و نشان ملّی موسیقی ایران ‌شده و چه عمیق خواند و کامل! آن صدای تاریخ موسیقی؛ قَمر که نه تنها خواند چه دمیده شد آن روح و راز جاودانگی تصنیف خوانی!

    

و به راستی نقش و تاثیرگذاری قمرالملوک با آن کشف و شناختِ نی داوود؛ چگونه تاریخ تکامل موسیقی ایران را ورق زد؟ هر چند انجام و پایان کار هر دو؛ نغمه سرا و خواننده، هر دو غُربت بود و غریبِستان! یکی در خاک وطن آرمیده در ظهیرالدوله و دیگری در آن سوی آبها (جامعه شناسی موسیقی ایرانی که در جایی دیگر به آن پرداخته ام) پیش درآمد اصفهان اما دیگر ساخته ی جاودان و ماندگار نی داوود است که آرم و نشانِ تیتراژ هزاردستانِ سعدیِ سینمای ایران؛ علی حاتمی شد توسط آن بزرگمرد موسیقی ایران؛ آن مرتضای دیگر؛ مرتضی حنانه و هنوز زمزمه اش جاری ست در ذهن و خیال و زبان مردم!

هنوز عشق هنرجویان موسیقی رسیدن به این قطعه و آن تصنیف است که اجرا کنند و بنوازند و بخوانند!

آری؛ هزارداستان است!


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=115887

نظـــرات شمـــا