"بی بی مریم" گم شده در هیاهوی بازار
پیغام: "بی بی مریم" یکی از زیارتگاه‌ها و آثار تاریخی بندرکهن گناوه است که در یک دهه اخیر رونق بازار و گردشگری ساحلی و دریایی در این منطقه و آوازه و هیاهوی جاذبه های تجاری این بندر باعث شد تا این مقبره کوچک و ساده به فراموشی سپرده شود و فضای آن در وضعیتی رها و رو به خرابی بگذارد.
كدخبر: 109678
1398/04/26

پیغام: "بی بی مریم" یکی از زیارتگاه‌ها و آثار تاریخی بندرکهن گناوه است که در یک دهه اخیر رونق بازار و گردشگری ساحلی و دریایی در این منطقه و آوازه و هیاهوی جاذبه های تجاری این بندر باعث شد تا این مقبره کوچک و ساده به فراموشی سپرده شود و فضای آن در وضعیتی رها و رو به خرابی بگذارد.

به گزارش «پیغام»؛ مقبره کوچک و ساده اما قدیمی و دارای سابقه تاریخی زیاد که نام آن بی بی مریم (بی مره) که در ادوار تاریخی مورخان و نویسندگان مشهوری از آن یاد کرده اند در غرب محله بابا علیشاه بندر گناوه در نقطه‌ای مرتفع قرار دارد که زیارتگاه مردم بویژه زنان این شهر است.

گنبد این مقبره ابتدایی و از گل و گچ ساخته شده و مدخل مقبره سوراخی است که به درون یک گودی فرو می‌رود و روی آن سنگ مکعب شکلی قرار گرفته است.

براساس خطوط منقوش بر سنگ آن به خط کوفی مربوط به قرن هشتم یا نهم هجری است که خواندن آنها بسیار مشکل است، زیرا درون مقبره خیلی تاریک و قسمت‌های مهم سنگ محو شده که سبک آن از جهت توجه به تاریخ ساکنان قدیمی گناوه ارزنده و قابل توجه و نگهداری است.

احتمال می‌رود نام قدیمی (بی مره تو) برای خلیج فارس در زمان دریانوردان آشوری و ارتباط دریایی سواحل شمالی خلیج فارس با مردم آشور و بابل در بین النهرین با واژه مره در زیارتگاه بی مره گناوه ربطی داشته باشد.

بی بی مریم در بین مردم گناوه قدیم زنی مومنه و نیکوکار بوده که مورد احترام و تقدیس اهالی این بندر قرار داشته است و مقبره‌ای بر مزار آو بنا و محل زیارت زنان و دختران شهر قرار می‌گیرد و تا به امروز نیز روزهای جمعه زنان به زیارت آن می‌روند.

در حالی که بسیاری از جوانان و نوجوانان این شهرستان تاکنون نام آن را نشنیده و نمی‌دانند که در کجا قرار دارد و بزرگان شهر نیز فقط نام آن را به همراه تل گنبد و تل گوری و مناره در کتاب‌های تاریخی شنیده‌اند، اما آنها مثل سایر مناطق تاریخی شهر یا به کلی از بین رفته و یا مثل همین بی بی مریم به بوته فراموشی سپرده شدند.

قدمت و افتخار هر شهری به آثار تاریخی بر جای مانده از گذشتگان و نیاکان آن شهر و دیار باز می‌گردد و هم اینک خیلی از آن آثار تاکنون بجز امامزاده سلیمان ابن علی و مقبره بی مریم هیچ گونه اثر تاریخی از گذشته این بندر قدیمی بر جای نمانده است.

آرامگاه قدیمی بی بی مریم

این مکان ضمن اینکه نیاز به نوسازی و مرمت دارد، ایجاد یک بوستان و تفرجگاه در محل مقبره آن علاوه بر آنکه می‌تواند مانع تخریب و از بین رفتن این اثر تاریخی شود مردم نیز بیشتر با آن آشنا شده و طبق سنوات گذشته زنان و دختران شهر به زیارت این جایگاه مقدس بیایند.

شناخت بیشتر بی بی مریم در بین نسل جوان و شکوفایی و درخشش این مکان تاریخی از یاد رفته در گوشه‌ای از شهر گناوه در آینده‌ای نزدیک همت مسئولان مربوطه را می‌طلبد.

رئیس اداره امور اوقاف و خیریه گناوه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بی بی مریم به عنوان زیارت گاه و دارای احترام و تقدس در بین مردم این شهرستان است که برای بهسازی و معرفی هرچه بیشتر آن نیاز به مشارکت و همکاری مردم داریم.

جلال الدین پی خسته افزود: این اداره برای بهسازی و نوسازی این مکان برنامه ریزی و طرح ارائه کرده و ۱۰۰ میلیون ریال اعتبار درنظر گرفته است.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه زیارت گاه بی بی مریم نیاز مبرم به خادم و هیات امنا دارد تاکنون به رغم اطلاع رسانی فراوان کسی مشارکت و همکاری نکرده است.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه گناوه یادآور شد: آرامگاه بی بی مریم اگرچه تنها در روزهای پنجشنبه و جمعه پذیرای زائران زیادی از زنان است اما در تلاشیم که این مکان به صورت دائمی و هر روزه بر روی مردم باز باشد.

 

منبع: