در ادامه مبحث هفته قبل در باره معنویت درمانی، قابل توجه است که برای شناخت ابعاد مختلف و بهره وری از معنویت برای درمان و داشتن بهزیستی، لازم است که ما تفاوت های مفاهیم "روح" و "روان" را بدانیم. دانستن تفاوت های این دو مفهوم به ما کمک خواهد کرد تا بهتر بتوانیم معنویت درمانی را بشناسیم و از آن برای رسیدن به یک زندگی با کیفیت بالاتر سود ببریم.
"روح و روان اغلب به عنوان مفاهيمي هم سان و به جاي هم استفاده ميشوند. اين دو به عنوان مفاهيم فرا فردي با هم در ارتباط بوده اند. در حالي كه این دو كاملاً از هم جدا و متفاوت هستند. بر پایه ی نظر هيلمن ، « روان » فرد را به پايين و درون ميخواند. در حالي كه روح او را به بالا و برون فرا ميخواند.
روان همان اندازه كه شخصي است، فرای شخصي نيز هست. در برابر، روح غير شخصي يا غير بشري بوده و در جهت جدا شدن از ديگران است. همان گونه كه كاول اشاره نموده است: روح بشر يك عبارت كلي است كه بر ارتباط ميان شخص و جهان دلالت دارد، در حالي كه روان بيشتر يك عبارت اشاره شده به خويشتن است.
افزون بر این ، روان خاستگاه عواطف و احساسات انساني با همه ی محدوديتها و فرودهاي آن است. در حالي كه روح گنجينه ی اخلاق و مذهب است. هم چنين مالك برترين الهامها بوده و ميتواند به بالا پرواز نمايد. راه روح مستقيم و هموار هست ، در حالي كه راه روان ناهموار و پر پيچ و خم است.
روان به ویژگی های آشكار زندگی نفوذ مينمايد و روح در فراتر از آنها قرار ميگيرد. روان به درون زندگي خيره ميشود، در حالي كه روح به فراتر از آن چشم ميدوزد.
راه هاي سرزندگي روان و معنويت به صورت ذاتي در کشش های هستي شناسي نخستینه ی ما وجود دارند. با اين حال، اين تواناييهاي نخستینه در زندگي مدرن ، اگر از ميان نرفته باشند، اغلب مورد چشم پوشی قرار ميگيرند. بنابراين در صورتي كه بخواهيم آنها را پاس داریم، ميبايست به پرورش آنها بپردازيم.
راه رسيدن به سرزندگي روان از طريق دگرگونی ماهيت موارد غير عادي به عادي ممكن است و تنها عنصر مورد نياز آن عشق است. در برابر، راه رسيدن به معنويت از دگرگونی ماهيت موارد عادي به غير عادي امكانپذير و تنها عنصر مورد نياز آن « باور » است. سه بنیان سرزندگي روان دربردارنده ی عشق به ديگران، عشق به كار، عشق به داشتنی ها و دل بستگی ها و سه پایه ی راه معنويت دربرگیرنده ی باور به روحانيت آدمی ، باور به یگانگی پروردگار و باور به دگرگوني است."
**دکتر بهنام اوحدی(روانپزشک و درمانگر مشکلات جنسی ، زناشویی و خانوادگی)