«دریابست» در استان بوشهر؛ ممنوعیت صید برای حفظ ذخائر آبزیان
طرح «دریابست» به منظور حفظ ذخایر آبزیان خلیج فارس به طور همزمان در استان‌های جنوبی از جمله استان بوشهر اجرا می‌شود تا به بازسازی این ذخایر و و بهبود شرایط اقتصادی جامعه محلی کمک کند.
كدخبر: 186198
1404/02/20

عصمت اسماعیلی: دریا موهبتی است که همه به ویژه ساحل نشینان از آن مواهب بهره مند می‌شوند و زندگی مردم استان بوشهر نیز از دیرباز به واسطه هم‌نشینی با خلیج فارس با دریا گره خورده است، بسیاری از مردم این دیار از طریق فعالیت‌های دریایی به‌ویژه تجارت و صیادی امرار معاش و گذران زندگی می‌کنند.

این استان با بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با خلیج فارس دارای بیشترین مرز با این دریا است.

صید ماهی و میگو یکی از مشاغل سنتی مردم استان بوشهر است که از شمال تا جنوب استان افرادی با استفاده از قایق و لنج دل به دریا می‌زنند تا روزی خود را برداشت کنند.

صیادی در گذشته به صورت سنتی و با استفاده از ابزارهای رایج انجام می‌شده است ولی امروز ابزارهای متعدد و جدیدی برای صید ساخته شده و بسیاری از صیادان با استفاده از این ابزار و ادوات صیادی می‌کنند که اگرچه این ابزار و ادوات باعث افزایش میزان صید می‌شود ولی گاه باعث می‌شود که برخی از آبزیان غیر خوردنی نیز در تورهای صیادان گرفتار شده و همین موضوع عاملی برای نابودی ذخایر دریایی است.

خلیج‌فارس، همانند بسیاری از مناطق دریایی در جهان از صید بیش از حد و بی‌رویه رنج می‌برد و میزان بالای صید به کاهش چشمگیر ذخایر دریایی منجر شده است.

زندگی بسیاری از ساحل نشینان و صیادان به همین صید و صیادی و ذخایر دریایی وابسته است و کاهش ذخایر دریایی و تهدیدهای صید، زندگی آنها را با چالش‌های جدی روبرو خواهد کرد لذا برای حفظ و پایداری ذخایر آبزیان در خلیج فارس و کمک به ارتزاق صیادان و فعالان این حوزه باید در راستای قوانین و دستور العمل های صیادی مسئولانه و متعهدانه گام برداشت.

در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ جامعه صیادی استان بوشهر به صورت خودجوش و در مقطعی خاص، با بیرون کشیدن لنج‌ها و شناورهای صیادی از دریا، خود را از دریا روی منع می‌کردند؛ که به نوعی فرصت برای تجدید ذخایر نیز قلمداد می‌شد.

کاهش منابع آبزیان خلیج فارس در دهه‌های اخیر به دلیل افزایش آلودگی‌های دریا، تخریب زیستگاه‌ها بر اثر فعالیت‌های صنعتی و بویژه برداشت و صید بی رویه باعث شد تا برای احیای این منابع طرح‌های مختلف مانند «دریابست» در کشورهای حاشیه این دریا از جمله ایران اجرا شود که در استان بوشهر و سایر استان‌ها ی ساحلی پیرو ابلاغ رسمی سازمان شیلات ایران اجرا می‌شود.

«دریابست» به معنای عام به حالت تعلیق درآوردن فعالیت ماهیگیری و صیادی در زمان و مکان خاص جهت حفظ و پایداری ذخیره و کاهش فشار صید بی رویه بر ذخیره آبزیان است.

  

طرح «دریابست» با هدف ایجاد فرصتی برای بازسازی ذخایر آبزیان به طور رسمی از سال ۱۳۹۴ در کشور ما با هدف حفظ و پایداری ذخایر، کاهش فشار صید بی‌رویه از سوی کارگروه مدیریت صید استان بوشهر ابلاغ شد و با موافقت جامعه صیادی این استان روبرو شد و بهترین زمان برای اجرای این طرح نیز در بازه زمانی تخم‌ریزی آبزیان است.

در استان بوشهر به گفته مسئولان حدود ۱۵ هزار صیاد با استفاده از بیش از ۲ هزار فروند شناور صیادی اعم از کشتی، لنج و قایق فعالیت دارند و در فصول مختلف سال به صید می‌پردازند که سالانه بیش از ۶۵ هزار تن انواع آبزی در این استان صید می‌شود.

هر ساله برای جلوگیری از صدمه وارد شدن به ذخایر و زیستگاه آبزیان طرح دریابست در استان بوشهر و سایر استان‌های هم مرز با خلیج فارس اجرا می‌شود که در این مدت شناورهای صیادی حق رفتن به دریا برای صید را ندارند.

این طرح به منظور حفظ و کمک به بازسازی ذخایر ارزشمند خلیج فارس امسال از ۲۲ اردیبهشت ماه و به مدت ۱۰ روز اجرا خواهد شد.

این طرح به صورت همزمان در استان‌های جنوبی کشور از جمله هرمزگان، بوشهر و خوزستان اجرا می‌شود.

  

اجرایی شدن طرح دریابست به مدت ۱۰ روز

 مدیرکل شیلات استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اجرای طرح «دریابست» در سواحل خلیج فارس در استان‌های جنوبی اظهار کرد: با اجرای طرح‌های حفاظتی مانند دریابست، می‌توان به تداوم بهره‌برداری پایدار از منابع دریایی امیدوار بود.

عقیل امینی افزود: طرح دریابست به مدت ۱۰ روز در سواحل خلیج فارس استان‌های جنوبی اجرا می‌شود.

وی با اشاره به کاهش ذخایر آبزیان افزود: این طرح از ۲۲ تا ۳۱ اردیبهشت ماه جاری به صورت هماهنگ در استان‌های جنوبی کشور اجرا می‌شود تا با توقف صید آبزیان در خلیج‌فارس، گامی مؤثر در جهت حفاظت و بازسازی ذخایر و زیستگاه‌های آبزیان برداشته شود.

امینی بیان کرد: در سال‌های اخیر این تصمیم با توجه به اهمیت فصل تخم‌ریزی آبزیان اتخاذ شده و طی این مدت ۱۰ روزه، هرگونه فعالیت صیادی در سواحل خلیج‌فارس ممنوع خواهد بود.

وی بیان کرد: این اقدام برای حفظ و احیای منابع دریایی ضروری است و همکاری صیادان در اجرای آن بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

مدیرکل شیلات استان بوشهر با اشاره به آمار شناورهای صیادی این استان گفت: در استان بوشهر بیش از ۲ هزار فروند شناور صیادی اعم از کشتی، لنج و قایق در صید آبزیان فعالیت می‌کنند و سال گذشته، این شناورها بیش از ۶۵ هزار و ۴۵۵ تن انواع آبزیان را صید و در بنادر صیادی تخلیه و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه شد.

امینی خاطرنشان کرد: این طرح با همکاری دستگاه‌های مرتبط و نظارت مستمر بر سواحل اجرا خواهد شد تا از هرگونه تخلف در این زمینه جلوگیری شود.

  

اجرای طرح‌های ممنوعیت صید در خلیج فارس یک اقدام ضروری برای حفظ ذخایر آبزیان و توسعه پایدار صنعت شیلات است.

با توجه به اهمیت حفظ گونه‌های مختلف در اکوسیستم دریایی، توجه به قوانین و مقررات مربوطه و همکاری میان تمامی ذی نفعان می‌تواند به حفظ منابع طبیعی و بهبود شرایط اقتصادی جامعه محلی کمک کند.

منبع/ مهر

منبع: