کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر:
عوارض جبران ناپذیر مسمومیت با قرص برنج را جدی بگیرید
کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر گفت: مسمومیت با قرص برنج عوارض جبران‌ناپذیری برای انسان دارد.
كدخبر: 190011
1404/07/23

به گزارش پیغام  به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، نسرین قاسمیان پور در خصوص قرص برنج بیان کرد: قرص برنج که به طور علمی به‌عنوان آلومینیوم فسفید شناخته می‌شود، یک ماده شیمیایی بسیار سمی که اغلب برای دفع آفات و محافظت از محصولات کشاورزی، به‌ویژه برنج و غلات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی به اثرات تماس با قرص برنج اشاره کرد و گفت: فسفین گازی است با سمیت بالا که بر سیستم گوارشی و سیستم اعصاب اثر می‌گذارد و دستگاه‌هایی که به مقدار اکسیژن بیشتری نیاز دارند نسبت به این سم حساس‌تر و آسیب‌پذیرتر هستند.

کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تصریح کرد: سم مهلک و کشنده این قرص بر روی سلول‌های بدن تأثیر گذاشته، تنفس سلولی را از بین می‌برد و باعث آسیب جدی به اعضاء و ارگان‌های حساس بدن مانند مغز، قلب، کبد و کلیه می‌شود.

قاسمیان پور با بیان اینکه مرگ با قرص برنج از نوع سلولی است، افزود: مسمومیت با قرص برنج به دلیل نداشتن پادزهر اغلب منجر به مرگ می‌شود.

وی افزود: سفیدها (فسفید آلومینیوم...) باعث تحریک شدید دستگاه گوارش، اختلالات قلبی عروقی، هیپوتاسیون، شوک، آرتیمی، نارسایی قلبی، آدم ریوی، آسیب کبدی و کلیوی، تشنج و نهایتاً کما و مرگ تا ۷۲ ساعت بعد از مصرف می‌شود.

قاسمیان پور به عوارض استنشاق فسفین اشاره کرد و گفت: استنشاق فسفین باعث ایجاد سردرد، گیجی، خستگی، سرفه همراه با خلط (سبزرنگ)، اختلال در حرکت، صحبت کردن، تهوع و استفراغ، درد معده، اسهال، سردرد، افت شدید فشارخون و ... به دنبال آن مرگ تدریجی می‌شود.

وی بابیان اینکه مرگ بر اثر مصرف قرص برنج دردناک و فرد عطش زیادی دارد، افزود: فرد تا زنده است هشیار و بیدار بوده و سوزش شدیدی در بدن خود احساس می‌کند.

کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به علامت‌های بالینی بیماران مسموم با قرص برنج اشاره کرد و گفت: علامت‌های بالینی فردی که قرص برنج مصرف کرده خستگی و کمبود اکسیژن است، به طوری که بدنش رو به کبودی رفته و دچار خفگی سلولی خواهد شد.

قاسمیان خاطرنشان کرد: این روند، روندی غیرقابل‌برگشت بوده و مسمومیت با قرص برنج برابر با مرگ است.

وی یادآور شد: در صورت مسمومیت اتفاقی یا تعمدی با قرص برنج، مصدوم باید بدون اتلاف وقت به بیمارستان منتقل شود و همچنین به فردی که قرص برنج مصرف کرده به‌هیچ‌عنوان نباید مایعات داد زیرا ماهیت این قرص در معده ایجاد گاز است که این گاز به ریه‌ها راه یافته و در بین سلول‌ها پخش می‌شود.

کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر بابیان اینکه خوردن آب این روند را تسریع می‌کند، افزود: این قرص در تماس با آب یا بخار آب، رطوبت موجود در هوا و یا اسید معده (در صورت مصرف خوراکی)، گاز فسفین، آمونیاک و دی‌اکسید کربن تولید می‌کند.

قاسمیان پور ادامه داد: این ماده شیمیایی جذب پوستی نداشته و شیوه اصلی تماس برای مسمومیت، مسیر خوراکی و تنفسی است که شدت مسمومیت از هر دو طریق بسیار بالاست.

کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر بابیان اینکه این سموم سلامت خانواده را تهدید می‌کند، تأکید کرد: از استفاده و نگهداری سموم صنعتی و کشاورزی در محیط منزل خودداری کنید.

وی بابیان اینکه آسیب ناشی از مسمومیت با قرص برنج می‌تواند جبران‌ناپذیر باشد، افزود: برای پیشگیری از آفت‌زدگی غلات و حبوبات در منزل، با جایگزین نمودن این سم با سیر و نمک، خانواده خود را محافظت کنید.

کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر در خصوص فروش و عرضه قرص برنج بیان کرد: واردات، فروش و عرضه قرص تخت فسفید آلومینیوم از ابتدای سال ۸۵٫ ممنوع اعلام شده است و سایر اشکال (کروی، ساشه) سموم فسفید آلومینیوم و منیزیم صرفاً با نظارت سازمان حفظ نباتات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قاسمیان پور بابیان اینکه سم فسفید آلومینیوم (قرص برنج) یک کالای قاچاق است، افزود: عرضه قرص برنج توسط فروشنده‌های سموم و عطاری‌ها ممنوع و دارای پیگرد قانونی است.

وی گفت: قرص‌های برنج موجود در ایران برای مصارف خانگی فاقد فلز فسفید و حاوی سیر، کلرید سدیم، تالک و استارچ (نشاسته) بوده و کاملاً بی‌خطر هستند و با عنوان قرص برنج با منشأ گیاهی عرضه می‌شوند.

کارشناس کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو به راهکارهایی برای پیشگیری از مسمومیت با قرص برنج اشاره کرد و گفت: آموزش عمومی از طریق برگزاری کارگاه‌های آموزشی در خانه‌های بهداشت و دهیاری‌ها، اطلاع‌رسانی در برنامه سلامت مدارس، آموزش کشاورزان، روستاییان، فروشندگان سموم و عطاری‌ها در مورد ممنوعیت و خطرات استفاده از قرص برنج، ساخت مستندهای کوتاه تلویزیونی، کمپین اطلاع‌رسانی در رسانه‌های اجتماعی با پیام‌های ساده و طراحی و انتشار پوسترهای آموزشی می‌تواند برای آگاهی بخشی مردم نسبت به مصرف این قرص مؤثر باشد.

منبع: