کد خبر : 169222       تاریخ : 1403/02/18 11:39:10
نگاهی به خیزش جهانی صلح و دوستی
به بهانه روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر

نگاهی به خیزش جهانی صلح و دوستی

رسول سعادت نیا وکیل پایه یک دادگستری به بهانه روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر در یادداشتی نوشت:« و اما بشردوستی، بی­غرضی، بی­طرفی، استقلال، خدمت خودجوش، یگانگی و جهان­‌ شمول" اصول بنیادین هفتگانه نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر... است امید آنکه با گسترش روز افزون این اصول ، شاهد جهانی سرشار صلح و آرامش باشیم.»

رسول سعادت نیا- وکیل پایه یک دادگستری
 

هشتم ماه می، برابر با هجدهم اردیبهشت که در سال های کبیسه همزمان با نوزدهم اردیبهشت خیامی، زاد روز «هانری دونان» بنیانگذار کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ و اولین برنده جایزه صلح نوبل است که به سال ۱۸۲۸ چشم به جهان گشود.

انسانی که با نوشتن کتاب «خاطرات سولفورینو» رخداد ٢۴ ژوئن ١٨۵٩ راجع به زمانی که نیروهای نظامی اتریشی و فرانسوی در نزدیکی دهکده ای بهم رسیده و درگیر شدند و ظرف ده ساعت درگیری و رو در رویی بالغ بر ۶٠٠٠ کشته و بیش از ۴٠٠٠٠ هزار مجروح برجای گذاشت را چنان واقع گرایانه و تلخ به رشته تحریر درآورد و از جامعه ی جهانی و مردم دیار خود خواست به کمک قربانیان جنگ بشتابند و جهان را به صلح و آرامش دعوت نمود که جامعه جهانی بسیار متأثر شد.

اثر او گام موثری بود که سبب خیزش عمومی مردمان و حاکمان، درشکل گیری نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر به عنوان یک شبکه گسترده ی بشردوستانه جهانی گردید شبکه ای که همواره آماده ی کمک به قربانیان بلایا طبیعی، جنگ ها، مشکلات بهداشتی و اجتماعی است.

نهضتی که در نخستین سال های شکل گیری آن، ایران به عنوان تنها کشور مسلمان شرکت کننده در کنفرانس ژوئن ١٩٠۶ ژنو با اعزام «میرزا صمد خان ممتازالسلطنه» که در آن زمان وزیر مختار و ایلچی دولت ایران در پاریس بود، شرکت نمود و از آن روی که نهضت صلیب سرخ، «صلیب» را نشان رسمی خود قرار داده بودند، با تلاش و جدیت نماینده ایران، شیر و خورشید سرخ بر متن سفید به عنوان نشان جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران توسط جمعیت صلیب سرخ جهانی به رسمیت شناخته شد.

جمعیتی که در سال ١٣٠۴ به طور رسمی با حضور ٢٧ نفر موسس در اولین کنگره خود هفت نفر را با اکثریت آرا به عنوان هیات عامله جمعیت شیر و خورشید ایران انتخاب نمود و کمیته بین المللی صلیب سرخ نیز طی بخشنامه ٢۴١ مورخ سی ام ماه می ١٩٢۴ خبر تشکیل این جمعیت را به اطلاع کلیه جمعیت های عضو در جهان رساند. جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در سال ١٣٠۴ در تهران ۴١٠ نفر بوده است.

در سال ١٩٢٩ دولت «ایران» و «مصر و ترکیه» از شرکت کنندگان سومین نشست کنوانسیون ژنو، خواست نشان شیر و خورشید سرخ(ایران) و هلال احمر(مصر و ترکیه ) به رسمیت شناخته شود. این کنوانسیون با صدور پروانه اجازه داد ایران از نشان خود یعنی نشان شیر و خورشید سرخ و (مصر و ترکیه) از نشان هلال احمر استفاده کنند و این دو نشان از جانب کنوانسیون به رسمیت شناخته شد. و در سال های بعد دیگر کشور های مسلمان نیز اجازه یافتند از نشان هلال احمر استفاده کنند.

درپی پیروز انقلاب اسلامی١٣۵٧ در ۴ سپتامبر سال ۱۹۸۰،برابر با ١٣ شهریور ١٣۵٩ دولت ایران رسماً اعلام کرد که نشان شیر و خورشید را دیگر استفاده ننموده از این پس فقط از نشان هلال احمر استفاده خواهد نمود.

لکن درپی تلاش دولت صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا برای کسب پروانه نشان ستارهٔ سرخ داوود خواستار جایگزینی آن با نشان شیر و خورشید سرخ بودند و دولت ایران در۲۳ ژوئیه ۲۰۰۰ خطاب به دولت سویس اعلام داشت که این حق را برای خود محفوظ می‌دارد که هر گاه که بخواهد از نشان شیر و خورشید سرخ دوباره استفاده کند و از وزارت خارجه سوئیس درخواست کرد که دولت سوئیس، دیگر کشورهای عضو کنوانسیون ژنو ۱۹۴۹ از تصمیم جمهوری اسلامی ایران آگاه سازد و کمیتهٔ جهانی صلیب سرخ با رد درخواست رژیم صهیونیستی ، بر حفظ نشان شیر و خورشید سرخ ایران تأکید ورزید.

ناگفته نماند علاوه بر سه نشان فوق، در سال ٢٠٠۵ نیز برای پیروان سایر مذاهب از جمله یهودیان و بودائیست ها و... که حاضر نیستند در ذیل نشان های فوق به کمک های بشر دوستانه در مسیر اهداف این جمعی بپردازند از سوی کنوانسیون مربوطه نشان «کریستال سرخ » به رسمیت شناخته شد و از سال ٢٠٠۶ این نشان به عنوان نشان چهارم این جمعیت برخوردار از حقوق بین المللی کمیته جهانی صلیب سرخ گردیدند.

و اما بشردوستی، بی­غرضی، بی­طرفی، استقلال، خدمت خودجوش، یگانگی و جهان­‌ شمول" اصول بنیادین هفتگانه نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر... است امید آنکه با گسترش روز افزون این اصول ، شاهد جهانی سرشار صلح و آرامش باشیم .

پانوشت:

🔷 شیر و خورشید نشان ملی ایران از دیر باز بوده و به جهت اهمیت این جمعیت، توسط دولت وقت، نشان شیر و خورشید سرخ بر متن سفید به این نیاز مهم جامعه جهانی اختصاص داده بوده است.

🔷 از مقاله تاریخچه وعملکرد جمعیت شیر و خورشید سرخ در عصر رضا شاه با تکیه بر اسناد نوشته دکتر عمادالدین فیاضی

🔷 ویکیپدیا« شیر و خورشید سرخ»«هلال احمر»« صلیب سرخ»

 


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=169222

نظـــرات شمـــا