کد خبر : 188077       تاریخ : 1404/04/11 10:15:14
ادعای رویترز: ایران آماده بستن تنگه هرمز است

ادعای رویترز: ایران آماده بستن تنگه هرمز است

این مین‌ها در صورت استقرار در تنگه هرمز عملا مانع عبور و مرور کشتی‌ها از این گذرگاه کلیدی می‌شوند. عرض باریک‌ترین قسمت این تنگه ۳۴ کیلومتر، اما عرض مسیر کشتی‌رانی آن در هر جهت تنها ۳.۲ کیلومتر است. اما مین‌ها هنوز در این تنگه کار گذاشته نشده‌اند.

به گزارش رویترز به نقل از دو مقام آمریکایی، ارتش ایران همزمان با حملات اسرائيل مین‌های دریایی را در چند شناور در خلیج‌فارس بارگیری کرده و آماده مین‌گذاری تنگه هرمز، یکی از مهم‌ترین آبراه‌های تجاری جهان شده بود.

به گفته این مقامات، نهاد‌های اطلاعاتی آمریکا دریافتند که ایران پس از آغاز حملات اسرائیل در روز ۱۳ ژوئن، آماده مین‌گذاری تنگه هرمز شده است.

به گزارش عصر ایران؛ بارگیری مین‌ها، نشان می‌دهد که تهران احتمالا به جد در حال بررسی مسدود کردن یکی از شلوغ‌ترین مسیر‌های تجاری جهان بوده است. چنین اقدامی در صورت وقوع می‌توانست تنش‌ها را به شدت افزایش دهد و تجارت جهانی را مختل کند. اما مین‌ها هنوز در این تنگه کار گذاشته نشده‌اند.

یورو نیوز افزود: انتقال حدود یک‌پنجم نفت و گاز جهان از طریق تنگه هرمز انجام می‌شود و مسدود کردن آن احتمالا منجر به جهش شدید در قیمت‌های جهانی انرژی می‌شد. با این حال، از زمان حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، شاخص قیمت جهانی نفت خام LCOc1 از زمان حملات هوایی آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران با کاهش بیش از ۱۰ درصدی مواجه شده است. این کاهش تا حدی ناشی از آن بود که بحران به وجود آمده منجر به اختلال جدی در تجارت نفت نشد.

مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه ۲۲ ژوئن، ساعاتی پس از حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران با طرح بستن تنگه هرمز موافقت کرد. با این حال تصمیم‌گیری نهایی آن بر عهده شورای امنیت ملی است.

ایران در سال‌های گذشته اگرچه مرتبا تهدید به بستن تنگه هرمز کرده، اما هیچ‌وقت این اقدام را عملی نکرده است.

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در آن زمان در پاسخ به پرسشی مبنی بر احتمال بستن تنگه هرمز گفت: «همه گزینه‌ها روی میز است.»

رویترز نتوانسته است تعیین کند که ایران در جریان حملات اسرائیل دقیقا چه زمانی مین‌ها را بارگیری کرده است. همچنین مشخص نیست که آیا این مین‌ها بعدا تخلیه شده‌اند یا خیر. این مین‌ها در صورت استقرار در تنگه هرمز عملا مانع عبور و مرور کشتی‌ها از این گذرگاه کلیدی می‌شدند.

یک مقام کاخ سفید در پاسخ به پرسشی درباره آمادگی ایران برای بستن تنگه هرمز، ادعا کرد: «به دلیل اجرای درخشان عملیات چکش نیمه‌شب به رهبری رئيس‌جمهوری، کارزار موفق علیه حوثی‌ها و کارزار فشار حداکثری، تنگه هرمز همچنان باز مانده، آزادی ناوبری مجددا برقرار و ایران به صورت قابل‌توجهی ضعیف شده است.»

گذرگاه کلیدی

به گفته دو مقام آمریکایی، دولت ایالات متحده این احتمال را که بارگیری مین‌ها تنها یک عملیات فریب بوده است را رد نمی‌کند. به گفته این مقامات، ممکن است که ایران صرفا برای این‌که واشنگتن را قانع‌ کند که تهدیدش جدی است، این مین‌ها را بارگیری کرده و قصد اجرای عملیات مسدودسازی تنگه هرمز را نداشته است.

همچنین ممکن است که ارتش ایران این تدارکات مربوط به این اقدام را انجام داده باشد تا در صورت دستور مقامات آن را اجرایی کند.

تنگه هرمز میان ایران و عمان واقع است و خلیج فارس را به دریای عمان وصل می‌کند. عرض باریک‌ترین قسمت این تنگه ۳۴ کیلومتر، اما عرض مسیر کشتی‌رانی آن در هر جهت تنها ۳.۲ کیلومتر است.

بخش عمده صادرات نفت خام اعضای اوپک یعنی، ایران، عربستان سعودی، امارات عربی متحده، کویت و عراق از طریق این تنگه انجام می‌شود و قطر نیز که یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز طبیعی مایع جهان است، تقریبا تمام صادرات خود را از طریق این تنگه انجام می‌دهد.

با این حال تهران منابع قابل‌ توجهی را برای بستن این تنگه در صورت لزوم هزینه کرده است. بنابر برآوردهای سازمان اطلاعات دفاعی آمریکا، ایران در سال ۲۰۱۹ بیش از پنج هزار مین دریایی در اختیار داشته است که می‌تواند این مین‌ها را به سرعت و با استفاده از قایق‌های تندرو در منطقه مستقر کند.

ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که در بحرین مستقر است، مسئولیت حفاظت از تجارت در این منطقه را بر عهده دارد. نیروی دریایی آمریکا معمولا چهار کشتی ضد مین (MCM) را در بحرین مستقر می‌کرد، اما این کشتی‌ها در حال جایگزینی با نوع دیگری از شناور به نام کشتی جنگ ساحلی (LCS) هستند که قابلیت‌های ضد مین هم دارد.

تمام کشتی‌های ضد مین آمریکا به دلیل احتمال حملات تلافی‌جویانه ایران به مقر ناوگان پنجم آمریکا موقتا از بحرین خارج شده بودند. اما در نهایت واکنش ایران به حمله موشکی به پایگاه نظامی آمریکا در قطر محدود شد.

 


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=188077

نظـــرات شمـــا