کتاب "دوران خوش نوجوانی" نوشته یونس قیصی زاده روزنامه نگار ،نویسنده و روانشناس بوشهری در آئینی با حضور رئیس دانشگاه پیام نور بوشهر، جمعی از روانشناسان و روان درمانگران، هنرمندان، ادیبان ،نوجوانان و والدین در سالن اجتماعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوشهر برگزار شد.
به گزارش پیغام؛ این کتاب در ۲۷۶ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه به همت انتشارات شروع ، بهار ۱۴۰۴ با محوریت نوجوانان ، چالش ها و مسائل مهمی که در این دوران با آن روبرو هستند روانه بازار کتاب شده است تا بهدور از نگاه آسیبشناسانه و کلیشهگرایی با نوجوانان درباره دوره نوجوانی گفتوگو کند.
این کتاب حاصل برگزاری کارگاه های روانشناسی با نوجوانان است
نویسنده کتاب «دوران خوش نوجوانی» در حاشیه رونمایی از این کتاب گفت: خیلی از والدین هیچ شناختی از نیازهای جدید فرزندان خود در این دوران ندارند و نمیدانند که چگونه باید با آنها روبهرو شوند. والدین فکر میکنند که با تجارب محدود نوجوانی خود که مربوط به دهههای گذشته است، میتوانند یاریگر و راهنمای فرزندان در این دنیای متغیر و پرشتاب باشند. نتیجه هر دو وضعیت این میشود که نوجوانان در مواجهه با نیازهای متفاوت امروزی و تغییراتی که رخ داده، سردرگم میشوند، در ارتباط با والدین خود به مشکل بر میخورند، از جامعه جدا میشوند و در نهایت از دوره نوجوانی خود لذت نمیبرند.
یونس قیصی زاده افزود: نوجوانان درک درستی از این دوران مهم در زندگی خود ندارند و همچنین مهارت های کافی برای پذیرش و روبرو شدن با تغییرات این دوران در زندگی را کسب نکرده اند از سوی دیگر والدین آنها نیز به دنبال یادگیری مهارت های لازم برای همراهی با نوجوانشان نبوده اند.
وی یادآور شد: در دنیای امروز که هیچ روزی شبیه روز دیگر نیست برای روبرو شدن با هر مسئله ای نیازمند یادگیری مهارتی در رابطه با آن موضوع هستیم و طی کردن مطلوب و موفقیت آمیز دوران نوجوانی بدون فراگرفتن مهارت های مورد نیاز امکانپذیر نیست.
قیصیزاده در خصوص انگیزهاش از نوشتن این کتاب توضیح داد: این کتاب حاصل برگزاری بحثهای کاربردی و مفیدی است که با نوجوانان در کارگاههای روانشناسی یا فضای مجازی داشتهام تا حدی که به جنبه علمی موضوع لطمه نخورد، سعی کردهام مباحث ساده و بدون پیچیدگی و همراه با تنوع باشد تا خواننده را خسته و دلزده نکند.
وی در خصوص مباحث مطرحشده و فصلهای این کتاب هم بیان کرد: کتاب در پنج فصل با عنوانهای «جور دیگهای زندگی کن»، «نگرانیهای ظاهر و صورت (تنانگاره)»، «مثبتاندیش باشید»، «قطبنمایی به نام ارزشها»، و «توانمندیهایت را کشف کن» نوشته شده است که در نگارش آن نسیم فقیه، همسرم حضوری پررنگ و انرژیبخش داشت.
کتاب دوران خوش نوجوانی با رویکردی مثبت به معرفی دوره نوجوانی پرداخته است
رئیس دانشگاه پیام نور استان بوشهر نیز در این آیین گفت: کتاب دوران خوش نوجوانی با رویکردی مثبت و دور از نگاه آسیبشناسی به تبیین و معرفی دوره نوجوانی پرداخته است که درک این دوره را برای نوجوانان و والدین تسهیل میکند.
محمدرضا بحرانی بیان داشت: تفاوت انسان و موجودات دیگر در هوش است، از ابتدای قرن بیست و یکم دو مولفه جدی وارد عرصه شده که ما از آن غافل هستیم و آن هم دو هوش از هشت هوشی است که در نظریه هاروارد گاردنر بیان شده هوش وجودی یا هستی گرا یکی از آنها است.
وی ادامه داد: هوش وجودی نیاز جدی انسان به تفکر در هستی را در خود دارد و یکی از مشکلات اساسی دوران نوجوانی روبرویی و تفکر در موجودیت و چرایی و چگونگی آن است که باید به آن توجه ویژه داشت اما در شرایط خاص والدین اجازه جدی شدن و درگیر شدن با این افکار و نتیجه گیری را به او نمی دهند که تبعات جبران ناپذیری را بدنبال دارد.
رئیس دانشگاه پیام نور استان بوشهر با بیان اینکه در زندگی پنج دوره شامل کودکی ، نوجوانی ، جوانی ، میانسالی و سالمندی وجود دارد گفت: برخی از روانشناسان ، نوجوانی را دوره نمی دانند و آن را فاز می خوانند که حتی گاه در میانسالی برخی از جنبه های آن بروز پیدا می کند.
بحرانی تاکید کرد: این کتاب تاکید میکند که دوره نوجوانی دوره خوشی است هرچند که بحرانهایی هم در آن است اما باید کاری کنیم که بزرگ شدن کودکانمان در دنیایی که به شدت و با سرعت در حال تغییر است، با کمترین چالش و بحران همراه شود.
کتاب دوران خوش نوجوانی اثری خواندنی و مفید برای نسل زد است
مهدی امانی، رواندرمانگر جنوبی هم در بخشی از آیین رونمایی «دوران خوش نوجوانی» گفت: مهمترین دوره زندگی هر فردی، دوره نوجوانی است که در این سن تغییرات فیزیولوژی به تغییرات ظاهری و ذهنی در فرد منجر میشود. متاسفانه بسیاری از خانوادهها بهدلیل ناآگاهی از تغییرات صورتگرفته در نوجوانها، درک درستی از این دوران و نیازهای بچههایشان ندارند.
وی با اشاره به اینکه ۸۵درصد والدین امروزی ، سخت گیر یا کمال طلب هستند که به والدین هلی کوپتری معروف هستند یادآور شد: این والدین عموما فرزندانی کمال طلب با عزت نفس پایین تربیت می کنند از همین رو وقتی با شکست مواجه می شوند گاه تا مرز خودکشی پیش می روند.
وی سپس به کتاب «دوران خوش نوجوانی» اشاره و تصریح کرد: این کتاب به عقیده من بعد از کتاب «به نوجوانان گفتن از نوجوانان شنیدن» مصطفی ملکیان دومین اثری است که به نوجوانان و والدین کمک میکنند تا با درک بهتری از احساسات و مسائل یکدیگر روابط خود را بهبود بدهند.
امانی اضافه کرد: کتاب دوران خوش نوجوانی در فصل اول دوره بلوغ را مورد واکاوی قرار می دهد و در فصل دوم به مبحث مهم هویت اشاره می کند که نوجوان برای یافتن هویت خود در این دوره با سوالات بنیادی نظیر " من کی هستم " ، " من از کجا آمده ام و به کجا خواهم رفت " مواجه می شود .
این استاد دانشگاه بیان کرد: در این دوره، نوجوان برای اینکه بزرگ شدن خود را به والدینش نشان دهد به انجام کارهای بزرگترها روی میآورد. بنابراین برای جلوگیری از این کار، والدین باید در سن کودکی آموزشها و آگاهیهای لازم را برای ورود به دوران بزرگی بدهند. همانطور که در کتاب دوران خوش نوجوانی اشاره شده، والدین باید به فرزندان خود تا پیش از رسیدن به سن نوجوانی ارزشهایشان را بازشناسی کنند. در این صورت آنها حس ارزشمندی پیدا میکنند و دارای عزت نفس بالا میشوند و درگیر آسیب نمیشوند.
وی گفت:کتاب دوران خوش نوجوانی اثری خواندنی و مفید برای نسل زد است که باید کاری کرد که از سوی این نسل خوانده شود تا بدانند چگونه عزت نفس خود را تقویت و ارزش های خود را حفظ کنند.
در حاشیه این آئین گروهی از نوجوانان سنین مختلف نوجوانی بر روی صحنه حاضر شدند و مسائل مهم این دوران که با آن مواجه هستند را به چالش کشیدند و از انتظارات خود نسبت به والدین و جامعه و همچنین همراهی خود و درک متقابل نسبت به والدین سخن گفتند.
این آئین با اجرای تئاتری با مضمون اهمیت خواندن این کتاب توسط هنرمندان فرهنگسرای امیری و همخوانی سرود "ای ایران " توسط حاضرین به پایان رسید.
قیصی زاده این کتاب را به روح پدر شهیدش حاج ابراهیم قیصی زاده و فرزندان نازنین ایران زمین و دو فرزند خود سروش و پرهام تقدیم کرده است.

منبع:
پایگاه خبری تحلیلی پیغام
لینک مستقیم :
http://peigham.ir/shownews.aspx?id=188239