کد خبر : 119106       تاریخ : 1399/07/25 16:37:17
پلیس فتا بوشهر: والدین تهدیدهای ارسال‌کنندگان تصاویر «مومو» را جدی نگیرند
«مومو» چالش جدید فضای مجازی

پلیس فتا بوشهر: والدین تهدیدهای ارسال‌کنندگان تصاویر «مومو» را جدی نگیرند

پیغام: رئیس پلیس فتا بوشهر از والدین خواست تهدیدهای ارسال‌کنندگان تصاویر «مومو» را جدی نگیرند و باعث انتقال نگرانی به فرزندان خود نشوند.

پیغام: د‌ر روز‌های اخیر د‌وباره شاهد‌ مطرح شد‌ن چالش «مومو» د‌ر سطح برخی استان ‌های کشور به ویژه در استان بوشهر هستیم و برخی کاربران که بیشتر آن‌ ها د‌انش آموز سنین پایین و کود‌کان بود‌ه‌اند‌ پیام‌ هایی حاوی محتوا و تصاویر مومو د‌ریافت کرد‌ه‌اند‌؛ د‌ریافت پیام‌ ها و کلیپ ‌های چالش مومو بیشتر از طریق اپلیکیشن واتس اپ صورت گرفته است.

به گزارش «پیغام»؛ بعد از مدت‌ها دوباره نام بازی ترسناکی به نام چالش مومو و ارسال کلیپ‌های آن بر سر زبان‌ها افتاده است. چالش مومو یک اکانت واتساپ با تصویر پروفایل یک دختر بسیار زشت همراه با یک خنده جوکر مانند است در واقع تصویر پروفایل مو فتوشاپ یا ویرایش شده نیست بلکه تصویری از یک مجسمه یا آثار عروسک‌های نمایشگاه توکیو ژاپن است که قسمت‌های از آن بریده شده و تنها تصویر صورت زشت آن در این پروفایل قرارداده شده است.

این روز‌ها صحبت‌های زیادی در مورد داستان ترسناکی به نام «چالش مومو» مطرح می‌شود که گفته می‌شود کودکان را به خودکشی و حملات خشونت‌آمیز تشویق می‌کند؛ اما کارشناسان و مسئولان می‌گویند این چالش ابداً جدی نیست. ماجرا‌هایی که درباره این چالش مطرح می‌شود، چقدر صحت دارد؟

شناسایی ارسال کنندگان تصاویر «مومو» در دست بررسی است

 در همین راستا، رئیس پلیس فتا بوشهر از والدین خواست تهدیدهای ارسال‌کنندگان تصاویر «مومو» را جدی نگیرند و باعث انتقال نگرانی به فرزندان خود نشوند.

سرهنگ مهدی قاسمی رئیس پلیس فتا استان بوشهر با بیان این که شناسایی هویت ارسال کنندگان پیام‌ها و تصاویر موسوم به مومو با همکاری پلیس فتا ناجا به صورت ویژه در دستور کار است،گفت: همچون موارد گذشته، این مجرمین سایبری که باعث ایجاد مزاحمت برای دانش آموزان و نگرانی خاطر خانواده‌ها شده‌اند، دستگیر و به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.

او از والدین درخواست کرد: در صورتی که فرزندانشان هرگونه محتوایی مربوط به مومو را دیدند با آن‌ها صحبت کنند و نگرانی‌شان را کاهش دهند.

رئیس پلیس فتا بوشهردر ادامه با اشاره به این که در دو روز گذشته، شاهد مطرح شدن دوباره چالش مومو در برخی شهرستان‌های استان و حتی استان‌های مجاور بوده‌ایم، خاطر نشان کرد: تعدادی از کاربران که بیشتر آن‌ها در طیف سنی دانش آموزی بوده‌اند، تصاویر و محتوا‌هایی را مرتبط با این چالش دریافت کرده‌اند که درصد بالایی از این موضوع در بستر واتس اپ، تبادل شده است.

قاسمی گفت: مومو یک اکانت واتس‌اپ است که در ابتدا کاربر یک لینک تماس از سوی مومو دریافت و پس از شروع به گفت‌وگو از سوی حساب کاربری مومو فرد به رفتار‌های خطرناک دعوت می‌شود.

او عنوان کرد: برخی از هم استانی‌ها در تماس با پلیس، اعلام داشته اند که پیام‌هایی به زبان فارسی از شماره داخلی یا خارجی دریافت کرده اند و آن‌ها را دعوت به شرکت در چالش مومو کرده است.

رئیس پلیس فتا استان بوشهر، اصلی‌ترین هدف تولید کنندگان این چالش مجرمانه را ایجاد مزاحمت برای دانش آموزان خواند و افزود: برخی خانواده‌ها در پی ارسال پیام‌ها و تصاویر چالش مومو برای فرزندانشان به جای راهکار‌های فنی و صحبت کردن با آن‌ها نگرانی بیشتری به فرزندان خود منتقل کرده و باعث ایجاد اضطراب در فرزندانشان شده‌اند.

قاسمی، شکل گیری موج جدید چالش مومو در میان دانش آموزان را به افزایش حضور آنان در بستر اینترنت مرتبط دانست و ادامه داد: پلیس فتا بار‌ها در خصوص خطرات و تهدیدات احتمالی استفاده از واتس اپ برای ارائه مسائل تحصیلی و آموزشی از سوی مدارس، هشدار داده بود، ولی همچنان مشاهده می‌کنیم که به جای استفاده از برنامه شاد، کلاس‌های مجازی در واتس‌اپ تشکیل و فعال می‌شود و والدین هم به ناچار، اینترنت بدون محدودیت را در بستر یک پیام‌رسان خارجی در اختیار فرزندان خود قرار  می‌دهند که این موضوع به طور قطع آسیب‌هایی را در پی خواهد داشت.

او از والدین و معلمان درخواست کرد تلاش کنند موضوعات تحصیلی و آموزشی در برنامه شاد محقق شود و اگر به هر دلیلی نیاز به استفاده از بستر دیگری بود، از پیام رسان‌های داخلی استفاده کنند و به هیچ وجه دانش‌آموزان را به استفاده از پیام‌رسان‌های خارجی برای آموزش مجازی هدایت نکنند.

رئیس پلیس فتا استان بوشهر، آموزش استفاده صحیح از فضای مجازی، مراقبت از داده‌های خصوصی و افشا نکردن اطلاعات در شبکه‌های اجتماعی را راهکار اصلی پیشگیری از این مشکلات دانست و افزود: امیدواریم آموزش و پرورش و والدین با ارائه آموزش‌های لازم به دانش‌آموزان به ویژه در استفاده از برنامه شاد و فعالیت نکردن در شبکه‌های اجتماعی و پیام رسان خارجی، از بروز اینگونه مشکلات پیشگیری کنند.

پلیس فتا به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به شهروندان است و کاربران می‌توانند مشکلات و شکایات خود را در خصوص هرگونه موارد مشکوک با استفاده از درگاه پلیس فتا به نشانی www.Cyberpolice.ir بخش مرکز فوریت‌های سایبری، لینک ثبت گزارش‌های مردمی و یا Cyberpolice@ در همه شبکه‌های اجتماعی داخلی اطلاع دهند.

  

چالش مومو از کجا شروع شد؟

اما داستان خطرناک شدن Momo از فیس بوک آغاز گردید. پس از معرفی و مشهور شدن این مجسمه، در یک گروه فیس بوک، کاربران برای ایجاد ارتباط با یک شماره ناشناس به چالش کشیده شدند. برخی از آن‌ها چنین بیان می‌کردند که اگر پیامی را برای مومو ارسال کنند، مومو پاسخ آن‌ها را با تصاویری وحشتناک، خشونت آمیز و حتی تهدید می‌دهد.

با توجه به مواردی که ذکر شد، بنظر می‌رسد چالش مومو تنها با یک پیام آغاز خواهد شد و فرستنده پیام نمی‌تواند پایانی برای آن در نظر بگیرد.

این چالش با ارسال پیام به مومو آغاز می‌شود و پس از آن پیام‌های تهدید آمیز، خشونت بار و وحشتناک به کاربر ارسال می‌گردد.

این بازی ابتدا از آرژانتین آغاز و سپس تا ایالات متحده، آلمان، فرانسه و دیگر کشور‌ها گسترش یافت و تاکنون خودکشی یک دختر نوجوان ۱۲ ساله را به آن نسبت می‌دهند.

پس از انتشار این بازی در فیس بوک، حال مومو در واتس اپ اقدام به انتشار کرده است و از طریق این پیام رسان قربانی می‌گیرد.

برخی از کارشناسان حوزه نرم افزاری، این چالش را حقه‌ای برای سرقت اطلاعات کاربران عنوان کرده اند و برخی دیگر نیز آن را یک چالش بیمارگونه، همچون نهنگ آبی، نامیده اند.

کشور‌های زیادی در خصوص این چالش به خانواده‌ها و نوجوانان هشدار داده اند، پلیس ملی اسپانیا، بی بی سی نیوز در برزیل، پلیس آرژانتین و سایر مقامات کشور‌هایی که به نوعی درگیر این بازی شده اند، هشدار‌هایی را در خصوص عدم گرایش به این نوع چالش‌ها داده اند که باید آن‌ها را مورد توجه قرار داد.

  

چطور کودکان و نوجوانان خود را از چالش مومو دور نگه داریم؟

کار چالش مومو آزار و اذیت کودکان و تحریکشان به انجام دادن کار‌های خطرناک است. عروسک مومو در واقع ژاپنی و یک زن ترسناک است که در پروفایل تماس گیرنده قرار می‌گیرد

عروسک مومو یک زن ترسناک است و یک عروسک ژاپنی است. عکس عروسک مومو در حساب کاربری اینستاگرامش قرار گرفته است. از زمانی که چالش مومو به عنوان یک چالش خودکشی شناخته شد، عکس عروسک مومو در پروفایل کسی که با شماره‌های مختلف با شما تماس می‌گیرد قرار می‌گیرد.

عملکرد کلی این دسته پروفایل‌ها یا اگر بخواهیم به صورت کلی بگوییم، این چالش به این صورت است که گرداننده یکی از پروفایل‌های مومو (که لزوما یک پروفایل با یک زبان خاص نیست) پیامی را در فیسبوک یا دیگر شبکه‌های اجتماعی به کودک شما داده و به او می‌گوید که «بیا با هم یه بازی بکنیم». این شروع ماجراست و ابتدا تلاش می‌شود که با کودک شما ارتباط برقرار کند.

  

«مومو» با کودک ما چه می کند؟

بعد از اینکه مومو با کودک شما ارتباط برقرار کرد و کمی بیشتر به او نزدیک شد سمت و سوی فعالیت‌های خود را در جهت ارعاب فرزند و تلاش به انجام اموری خطرناک می‌برد. برای مثال ممکن است با ظاهر ترسناک خود به کودک بگوید، «اگه سرتو نکوبی به دیوار من شب میام تو خوابت و اذیتت می‌کنم».

  

خطرات Momo چیست؟

سوالی که ممکن است برای برخی از کاربران پیش آمده باشد این است که ایجاد ارتباط با یک شماره ناشناس و احیانا دریافت چند تصویر و پیام، که به آن‌ها می‌توان اهمیتی نداد، چه خطراتی می‌تواند داشته باشد؟ برای پاسخ به این سوال می‌توانیم گزینه‌های زیر را عنوان کنیم.

امکان سرقت اطلاعات کاربران

ایجاد مزاحمت‌های تلفنی در اثر ذخیره شماره تلفن شما در پروفایل مومو

دریافت وقت و بی وقت پیام‌های خشونت آمیز و تصاویر وحشتناک

ترغیب نوجوانان به انجام عمل خودکشی و تهدید آنان

امکان اخاذی و باج خواهی از افراد

  

 مومو و مرگ های دروغین

حدود ۷ ماه پیش خبر خودکشی یک دختر بچه ۱۲ ساله در آرژانتین به صدر اخبار تمامی رسانه های جهان تبدیل شد. با تحقیقات و بررسی های انجام شده، مشخص شد که خودکشی این دختر نوجوان با بازی آنلاین «مومو» مرتبط است. در همین راستا روزنامه بوینس آیرس تایمز نوشت این قربانی توسط فردی به خودکشی ترغیب شده و از تمامی فعالیت های خود پیش از خودکشی فیلمبرداری کرده است. در هر حال هنوز هیچ کس نمی داند این چالش دقیقا از کی و از کجا شروع شده و چه کسی آن را کارگردانی می کند؟ در حال حاضر ۷ شماره تماس مرتبط با این چالش و با پیش شماره ژاپن و چند کشور امریکای جنوبی کشف شده است. درهمین راستا از کاربران واتس اپ خواسته شده است با شماره های ناشناس تماس برقرار نکرده و در صورت دریافت پیام بلافاصله آن را بلاک کنند.

گفتنی است شبکه اجتماعی یوتیوب با فراگیر شدن چالش مومو در این پیام رسان و نگرانی گسترده والدین، وعده حذف ویدئوهای مرتبط با این چالش را از پلتفرم خود داد.

کیم کارداشیان سلبریتی معروف نیز به طور رسمی از یوتیوب خواست تا هر چه سریع تر این چالش خطرناک را متوقف کند. همزمان مدیران پیام رسان واتس اپ نیز ضمن تاکید دوباره بر امنیت افراد در این پیام رسان اجتماعی، از کاربران درخواست کردند تا به شماره های ناشناس پاسخ نداده و در صورت تماس مشکوک آن را بلاک کنند. مدیران واتس اپ همچنین از والدین درخواست کردند تا نظارت خود بر فعالیت فرزندان در فضای مجازی را گسترده تر کرده و در صورت مشاهده هرگونه تماسی با چهره ترسناک مومو، آن را بلاک کرده و بلافاصله گزارش دهند.

«آن لانگفیلد» یکی از فعالان حقوق کودک می گوید: بهتر است پیش از هرگونه پیش داوری، خطرات موجود در فضای مجازی را بدرستی ارزیابی کرده و درباره خطراتی که هنوز تایید نشده است اظهارنظر نکنیم. چرا که در چنین وضعیتی تنها تاثیرات مخرب بر روح و روان کودکان را چندین برابر می کنیم.وی از والدین درخواست می کند در صورت برخورد با چالش های مشابه با فرزند خود مشورت کنند. چرا که آنها در بسیاری از مسائل، درک بهتری از رسانه های آنلاین می توانند داشته باشند. این فعال بریتانیایی در عین حال تاکید می کند: والدین و مسئولان با درک نادرست مسائل و هشدارهای غیرضروری به کودکان نه تنها جایگاه خود را تضعیف می کنند بلکه این ذهنیت را در آنها ایجاد می کنند که در مواقع خطر واقعی هشدارهای آنها جدی گرفته نشود.گفتنی است در همین راستا بنیاد بازی های رایانه ای نیز نسبت به این چالش واکنش نشان داد و اعلام کرد: متاسفانه چالشی که وجود خارجی ندارد، به ترند جذاب رسانه ها تبدیل شده است. از آنجا که چنین سوژه هایی بسرعت و در سطح گسترده منتشر می شوند بیش از آنکه مفید باشند ضرر می زنند به همین علت نیاز است در خصوص آن آگاهی بخشی دقیقی صورت بگیرد.

منبع برخی از مطلب ها، فرارو،همشهری و صداوسیما


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=119106

نظـــرات شمـــا