الهام بهروزی
کتابخانهها در جوامع امروزی نقش شگرفی را در پرورش شهروندان آگاه و مسئول ایفا میکنند. البته کتابخانههایی که مجهز به خدماترسانی مدرن و تکنولوژیهای روز کتابخوانی هستند، نقش مؤثرتری در این زمینه دارند. در این راستا، نهاد کتابخانههای عمومی کشور بهعنوان متولی حوزه کتابخوانی، درصدد برآمده تا با بازطراحی سیستم بخشی از کتابخانههای عمومی کشور، این مراکز مهم را به خدمات ویژه و مدرن تجهیز کند.
خوشبختانه در سطح کشور، مهمترین کتابخانههای عمومی در کلانشهرها و برخی از شهرها با بازتعریف خدمات نوین و دکوراسیون کاملا متفاوت و منحصربهفرد، به کتابخانههای مدرن تبدیل شدهاند که این اتفاق در استان بوشهر در حال حاضر برای کتابخانه عمومی خلیج فارس که تنها کتابخانه عمومی استاندارد این استان شناخته میشود، افتاده است.
این کتابخانه با بازطراحی خدمات و فضاسازی شکیل و منطبق بر سلیقه و نیاز جامعه مخاطب خود، در بُعد تولید محتوای راهبردی و نوین نیز گام رو به جلویی برداشته است. این کتابخانه با تغییراتی که در آن صورت گرفته، به یک کتابخانه نسل جدید در میان سایر کتابخانههای عمومی استان بوشهر مبدل شده است. از اینرو، رکورد بیشترین مخاطبان کتاب را به نام خود زده و روزانه پذیرای بیش از 4 هزار نفر است.
طبیعی است برای استان بوشهر با جمعیتی بیش از یک میلیون و 200 نفر، ایجاد و توسعه چنین زیرساختهایی امری ضروری و لازم است؛ چراکه این استان برای ارتقای جایگاه خود و خروج از قعر جدول سرانۀ مطالعۀ کشور ضمن توسعه فضای کتابخوانی، به تولید محتوای راهبردی و فناوری روز دنیا در حوزه کتابخوانی محتاج است تا با اشکال مختلف و برنامههای متنوع بتواند تحولی را در نگرش مردم خود نسبت به کتاب ایجاد کند. بیشک این استان بهواسطه اینکه از طریق صنعت نفت و گاز، یک سوم بودجه کشور را تأمین میکند، برایش زیبنده نیست که اینچنین در حوزه زیرساخت کتابخوانی با فقر مواجه باشد!
طبق آخرین آمار، این استان در حال حاضر دارای 67 کتابخانه نهادی (46 باب شهری و 21 باب روستایی) و 10 کتابخانه مشارکتی است و با اینکه ساخت کتابخانه مرکزی در این استان در سال 89 مصوب شد؛ اما بهدلیل نبود زمین و اعتبار برای ساخت آن، تا کنون این زیرساخت چندبعدی بزرگ و مدرن حتی کلنگش بر زمین ننشسته است. در دولت اعتدال که اهتمامی برای ساخت آن دیده نشد و در دولت سیزدهم هم فعلا در بند تأمین زمین مانده که باید دید آیا بالاخره زمینی برای ساخت آن یافت میشود یا خیر؟!
این در حالی است که با توجه به دیرینگی این مطالبه انتظار میرفت در هفته دولت که ویترینی برای ارائه دستاوردهای دستگاههای دولتی و مدیران ارشد استان در حوزههای خدماترسانی و پاسخگویی به نیاز و مطالبات مردمی در طول یکسال گذشته است، کلنگ کتابخانه مرکزی بوشهر بر زمین بنشیند ولی باز هم خبری نشد و تنها کتابخانه عمومی شیخ حسین چاهکوتاهی در بوشهر در این هفته افتتاح خواهد شد. با اضافه شدن این کتابخانۀ عمومی سرانه فضای کتابخوانی استان به 93 هزار و 72 مترمربع خواهد رسید.
طبیعتا با توجه به اینکه جامعه امروز بوشهر نگاه مهربانتری به کتاب پیدا کرده، باید مدیران ارشد استان که تمام اهتمام خود را صرف پروژههای زیرساختی و اقتصادی استان کردهاند، از حوزه فرهنگ و توسعه زیرساختهای فرهنگی نیز بازنمانند. هرچند در طول هفته دولت امسال، 218 پروژه فرهنگی هنری در استان یا به بهرهبرداری میرسند یا عملیات اجرایی آنها آغاز میشود ولی سهم مراکز کتابخوانی در این هفته تنها یک پروژه بوده که این برای استان بوشهر ناچیز است؛ چراکه این استان باید به ازای هر 100 نفر، 8 متر مربع فضا داشته باشد؛ اما در حال حاضر به ازای هر 100 نفر 2.50 متر مربع فقط فضای کتابخوانی دارد!
بدیهی است استان بوشهر برای رسیدن به توسعۀ پایدار نباید از مؤلفههای فرهنگی غافل شود؛ چراکه لازمۀ این توسعه رفع کاستیهای اجتماعی- فرهنگی است که در آن وجود دارد. طبق نظر کارشناسانی فرهنگی، حوزه فرهنگ و زیرشاخههای آن جزو جداییناپذیر توسعه هستند که خلأ آن ضربه شدید به پیکره توسعۀ اقتصادی و دیگر حوزههای توسعهمحور یک منطقه وارد خواهد کرد.
بیشک توسعه متوازن زمانی محقق میشود که همه ارکان یک جامعه در آن لحاظ شود. بنابراین بوشهر برای رسیدن به توسعه بایستی به همه حوزهها توجه کند. در حال حاضر ضروریترین پروژه فرهنگی این استان که مشمول زمانی 14 ساله شده و در توسعه فرهنگی این منطقه بسیار تأثیرگذار است، کتابخانه مرکزی است که مدیران ارشد استان باید ساخت آن را در اولویت قرار بدهند تا با توسعه زیرساخت کتابخوانی و ارتقای سرانه فضای کتابخوانی، بستر مناسب را برای کنشهای کتابخوانی نسل امروز که نسلی مجذوب عصر مدرنیته و تکنولوژی است، پدید بیاورند.
طبق تجربۀ کشورهای توسعهیافته، کتابخانههای مدرن افزون بر نقش کارامدی که در زمینۀ توسعه فعالیتهای کتابخوانی در سطوح مختلف این جوامع داشتهاند، با توسعه کسب و کارهای کوچک، در توسعه اقتصادی این کشورها نیز سهیم بوده است.
این کتابخانهها با برگزاری همایش و سمینارها با هدف توانمندسازی کسبوکار، نمایش فیلمهای مستند و آموزشی مرتبط با مسائل اقتصادی (مستندهای کسبوکار، معرفی شرکتها و سازمانها، آشنایی با بورس، کارگزاران، واسطهها، مشاغل خانگی، داستانهای موفقیتها و شکستهای کسبوکاری، زندگی کارآفرینان موفق)، برگزاری جلسات با مدیران نهادهای مرتبط با حوزه کسبوکار، برگزاری نمایشگاههای کتاب در حوزه کسبوکار و کارآفرینی، مسائل تخصصی اقتصادی و درآمدزایی، تشکیل جلسات مباحثه و مناظره در بخش کسبوکار و فعالیت اقتصادی و پرسش و پاسخ در زمینه مسائل و چالشهای موجود و همچنین برگزاری تورهای مجازی و حضوری در شرکتها، کسبوکارها و... در معرفی کسبوکارهای موفق، بازارها، ایدههای نوین، تجربههای جهانی گامهای استواری را برداشتهاند.
افزون بر این، کتابخانههای مدرن، در زمینه ایجاد فرصتهای تحقیقاتی و پژوهشی در عرصههای مختلف، با تعریف بخشهای نظیر اتاق علم و... فرصتها و ظرفیتهای پشروندهای را پیش روی پژوهشگران و متخصصان قرار میدهد تا به نتایج و دستیافتههای جدیدی برای رسیدن به توسعه و آبادانی منطقه خود دست بیابند.
در مجموع در افق و چشماندازی که برای این کتابخانهها صورت گرفته است هم توسعه فرهنگی و داناییافزایی لحاظ شده و هم توسعه اقتصادی. بنابراین راهاندازی و تأسیس کتابخانههای مرکزی و مدرن در استان بوشهر میتواند دستاوردهای بزرگی برای استان به همراه داشته باشد که امید میرود مسئولان استانی با اهتمام ویژهای به سمت مدرن شدن کتابخانههای عمومی استان و ساخت کتابخانه مرکزی در شهر بوشهر پیش بروند تا حفرهها و خلأهایی که در حوزههای مختلف این جامعه وجود دارد، شناسایی و برطرف شوند.
منبع/ ایبنا

منبع:
پایگاه خبری تحلیلی پیغام
لینک مستقیم :
http://peigham.ir/shownews.aspx?id=157886