شهربانو بهروزیان*
همه چیز به ظاهر خوب و مرتب است؛ زن و مرد زندگی حضور دارند، با هم غذا میخورند، سر کار میروند، در مهمانیها حاضر میشوند، نوبتی کودکشان را به پارک میبرند و ...اما اینها همه ظاهر قضیه است.
مدتهاست که صحبتشان در طول روز به یک دقیقه هم نرسیده است. مدتهاست که با یکدیگر صحبت نکردهاند و نیازهای روانی و جنسی همدیگر را پاسخ ندادهاند و هر کدام در عالم بیکسی سر کردهاند. سکوت و بیتفاوتی فضای خانه را پر کرده و "هم اتاقی" جای "همسری" را گرفته است. به این ترتیب عشق روزهای اول را به دار آویختهاند و بودن اینکه جایی ثبت کنند، در سکوت و خاموشی طلاق گرفتهاند.
طلاق خاموش، طلاق روانی و یا همان طلاق عاطفی واژهای است که در زندگی مدرن امروز بسیار به گوش میخورد آنگونه که گاهی فکر میکنیم تمام زیبایی زندگی مشترک در روزهای اول آن خلاصه شده است یعنی درست تا وقتی که هر دو طرف برای هم تازگی دارند و به هر نحوی درصد جلب رضایت هم هستند اما با گذشت زمان و سایه انداختن سختیها و مشکلات بر زندگی، بیتفاوتی و بیروحی بر زندگی حاکم میشود و آن وقت است که طلاق عاطفی صورت میگیرد.
طلاق عاطفی نوعی از جدایی است که در آن زن و شهر اگرچه با هم زیر یک سقف زندگی میکنند، اما هیچ مهر و محبت و عاطفهای بین آنها حاکم نیست، در این نوع زندگی تنها چیزی که زوجین را به هم متصل میکند قراردادی است در ابتدای زندگی آن را پذیرفتهاند. قراردادی که معمولا هر دو طرف در زمان امضای بندبند موارد آن، مهر و محبتی را در دل احساس کرده اند اما پس از گذشت سالها، اکنون این رابطه شیرین و گرم به سردی و خاموشی گراییده است.
اولین دلیل اختلافات منجر به طلاق آمادگی برای ازدواج نداشتن است، چرا که هنوز مهارت لازم برای ازدواج و زندگی مشترک را نیاموختهاند. به همین دلیل تاکید فراوان شده که قبل از ازدواج برای جوانان جلسات آموزش مهارت ازدواج گذاشته شود.
دومین عامل ازدواج اجباری است. در گذشته ازدواج اجباری از سوی خانوادهها به فرزندان تحمیل میشد، اما امروزه بعضا خود افراد به خودشان یک ازدواج را تحمیل میکنند.
سومین عامل اعتیاد، یکی دیگر از دلایل طلاقها که پیش لرزهاش طلاق عاطفی است، اعتیاد است. اما اعتیاد تنها گرایش به موادمخدر نیست اعتیاد به اخلاقهای ناپسند نظیر رفیقبازی مرد و گرایش بیش از حد به دوستانش، سوءظن ها و ....
چهارمین عامل ازدواج مصلحتی است. جوانانی هستند که اولین فاکتورشان در انتخاب موقعیت مالی پدر همسرشان است و خانمهایی را داریم که پول شوهر اولین فاکتور آنهاست.
پنجمین عامل شاید بچهدار نشدن زوجین باشد. زوجی که چندین سال پس از ازدواج صاحب فرزند نمیشوند و به مرور روابط آنها به سردی میگراید.
همچنین از دیگر عوامل طلاق عاطفی میتوان به مواردی چون بیاعتنایی و عدم تعهد به پیمان زندگی، خودخواهیها و تنگنظریها، بیحوصلگی و بیتوجهی به سرنوشت یکدیگر، اختلاف در سلیقهها، فزونطلبی، تنوعجوییها، عدم رعایت وظایف فرد، تفاوت شخصیتی، ناتوانی در مهارتهای زندگی، نداشتن مهارتهای ارتباطی و نبود مهارت گفت وگو و ...
روشهایی برای جلوگیری از بروز طلاق عاطفی
1- سعی کنید بیشتر از آن که در انتظار دریافت چیزی از همسرتان باشید، چیزی به او ببخشید. اگر هدف شما ایجاد حس رضایت و خوشبختی همسرتان باشد، مطمئن باشید فرصتهای بیشماری برای رسیدن به این هدف پیدا خواهید کرد.
2-وقتی همسرتان به شما توهین میکند، سکوت کنید و با او مقابله به مثل نکنید. زیرا این کار از بروز بسیاری از بحثهای غیرضروری جلوگیری میکند. این لحظات به سرعت سپری خواهند شد و شما میتوانید در زمان بهتری با همسرتان درباره رفتارش صحبت کنید.
3-از همسرتان انتظارات غیرواقعی نداشته باشید. اجتناب از انتظارات غیرواقعی میتواند از بروز بسیاری از درگیریها، عصبانیتها و سرخوردگیها جلوگیری کند. انتظار نداشته باشید همسرتان کامل بیعیب و نقص باشد. در ضمن هیچگاه او را با دیگران مقایسه نکنید.
4-هیچگاه با همسرتان وارد جنگ قدرت نشوید.
5-به راههایی فکر کنید که میتواند همسرتان را نسبت به انجام کارهایی که دوست دارید ترغیب کنید. اگر این روش موثر نبود روشهای دیگر را امتحان کنید و به یاد داشته باشید که تحسین و تعریف به موقع میتواند یک انگیزه قوی باشد.
6-همواره از همسرتان بپرسید برای اینکه زندگی ما شاد و دلپذیر باشد من چه کاری میتوانم انجام بدهم؟
* کارشناس ارشد روانشناسی مرکز مشاوره آرامش معاونت فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر

منبع:
پایگاه خبری تحلیلی پیغام
لینک مستقیم :
http://peigham.ir/shownews.aspx?id=159266