کد خبر : 182257       تاریخ : 1403/11/21 13:55:14
مصرف داروهای لاغری بدون تجویز پزشک ممنوع!

مصرف داروهای لاغری بدون تجویز پزشک ممنوع!

«این دارو‌ها اغلب با تاثیر بر هورمون‌های مغزی و گوارش باعث کاهش احساس گرسنگی، افزایش متابولیسم و یا کاهش جذب چربی و مواد مغذی در بدن می‌شوند. طبیعتا مثل هر مداخله پزشکی، دارو‌های کاهش وزن هم مزایا و معایب خود را دارند و در شرایط خاصی تجویز می‌شوند که باید در نظر گرفته شود.»

یک کارشناس تغذیه گفت: مصرف داروهای کاهش وزن یک راه حل جادویی نیست بلکه در فرآیند کاهش وزن، اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی یک ضرورت است.

به گزارش پیغام به نقل از ایسنا، فرزانه سینکایی درباره کاهش وزن و مصرف مکمل و داروهای ضد چاقی اظهار کرد: کاهش وزن یک هدف مشترک برای افرادی است که مشکل چاقی و اضافه وزن دارند که پروسه درمان آن می‌تواند برای این دست افراد چالش برانگیز باشد.

وی با بیان اینکه تغییر سبک زندگی مرتبط با تغذیه و افزایش فعالیت بدنی اولین توصیه برای کاهش وزن است، افزود: خیلی از افراد در کنار اصلاح رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، به داروها و مکمل‌های دارویی کاهش وزن هم روی می‌آورند. قطع به یقین این داروها باید توسط پزشک یا رژیم‌درمانگر تجویز شده و مصرف آن‌ها به صورت خودسرانه به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

سینکایی ادامه داد: این داروها اغلب با تاثیر بر هورمون‌های مغزی و گوارش باعث کاهش احساس گرسنگی، افزایش متابولیسم و یا کاهش جذب چربی و مواد مغذی در بدن می‌شوند. طبیعتا مثل هر مداخله پزشکی، داروهای کاهش وزن هم مزایا و معایب خود را دارند و در شرایط خاصی تجویز می‌شوند که باید در نظر گرفته شود.

وی بیان کرد: این مکمل‌ها و داروها برای افرادی که BMI یا نمایه توده بدنی بالای ۲۷ و ۳۰ داشته و یا مبتلا به بیماری دیابت نوع ۲ و یا فشار خون بالا باشند، تجویز می‌شود. اما اینکه مصرف خودسرانه این داروها و مکمل‌ها چه مضرات و معایبی می‌تواند داشته باشد، علاوه بر مشکلات گوارشی، تهوع، اسهال، سوء هاضمه و نفخ، عوارض کبدی، صفراوی و آلرژی یکی از مهمترین تاثیرات آن این است که با کنترل اشتها، افزایش متابولیسم و جذب مواد مغذی، باعث کاهش وزن سریعتری می‌شود.

این کارشناس تغذیه در مرکز بهداشت غرب کرج گفت: وقتی مکمل یا دارویی برای فرد تجویز می‌شود، نظارت منظم بر رژیم درمانی فرد باید توسط رژیم درمانگر انجام شود. بنابراین وقتی فرد این داروها را زیر نظر متخصص مصرف می‌کند، تحت معاینه و مشاوره منظم قرار می‌گیرد و طبیعتا این امکان را فراهم می‌کند که رژیم غذایی، مصرف مکمل و عوارض جانبی آن پایش شود.

سینکایی افزود: از طرفی خیلی از افرادی که چاق هستند در کنار آن بیماری‌هایی مثل فشار خون، دیابت یا بیماری‌های قلبی عروقی دارند که این کاهش وزن سریع‌تر می‌تواند به بهبود علائم و کنترل بیماری‌های همراه با چاقی آن‌ها هم کمک کند. همچنین در بخش مزایای روانشناختی، کاهش وزن می‌تواند تاثیر مثبتی بر روی اعتماد به نفس داشته و باعث می‌شود فرد تصویر ذهنی بهتری از بدن خود داشته باشد. این تغییر می‌تواند در سایر زمینه‌ها و کیفیت زندگی هم به فرد کمک کند.

وی در ادامه گفت: اما در مورد چالش‌ها، ممکن است موفقیت کاهش وزن با مصرف داروهای لاغری کوتاه مدت باشد و در بلند مدت برای فرد چالش ایجاد کند. در واقع با مصرف این داروها و مکمل‌ها کاهش سریع وزن اتفاق می‌افتد، اما در طولانی مدت حفظ وزن فرد را دچار چالش می‌کند، از طرفی اگر سبک زندگی فرد اصلاح نشده باشد، بعد از قطع دارو میزان وزن کم شده دوباره باز می‌گردد.

این کارشناس تغذیه یادآور شد: بنابراین توصیه ما این است که حتما در کنار مصرف مکمل‌ها و داروها اصلاح سبک زندگی هم در نظر گرفته شود. مشکل دیگر این داروها هزینه آن‌هاست، چون تحت پوشش بیمه نیستند و اغلب گران هستند و ممکن است بار مالی برای فرد ایجاد کند.

سینکایی ادامه داد: از طرف دیگر می‌تواند برای فرد وابستگی هم به وجود آورد. خیلی از داروهایی که باعث کاهش اشت‌ها می‌شوند، روی خلق و خو تاثیر گذاشته و می‌تواند باعث وابستگی شود. طبیعتا برای پیشگیری از این وابستگی، این مکمل‌ها حتما طبق اندازه‌ای که پزشک تجویز کرده است، باید مصرف شود.

وی تاکید کرد: افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که مصرف داروهای کاهش وزن یک راه حل جادویی نیست و در فرایند کاهش وزن، اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی به عنوان یک ضرورت در فرایند درمان باید در نظر گرفته شود.

سینکایی درباره معیار تایید مکمل‌ها و داروها کاهش وزن بیان کرد: همچنین داروهای کاهش وزن برای اینکه تاییدیه FDA را بگیرد، مطالعات بالینی آن باید ثابت کرده باشد که این داروها طی ۳ الی ۶ ماه می‌تواند ۵ تا ۱۰ درصد وزن فرد را کاهش دهد. در واقع برای این نوع داروها و مکمل‌ها کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی مناسب و بیش از ۱۵ درصد کاهش وزن عالی ارزیابی می‌شود.


  منبع: پایگاه خبری تحلیلی پیغام
       لینک مستقیم   :   http://peigham.ir/shownews.aspx?id=182257

نظـــرات شمـــا